Hozzátette: mindezt úgy kell végrehajtani, hogy 2017-ben csökkent a társasági adó, bizonyos termékeknél jelentős áfacsökkentés történt és mérséklődött a munkaadói járulék mértéke.

Hozzátette: az adóhatóság szeretne több kreatív adóbeszedési ötlettel előállni, és bíznak abban, hogy az idén több mint 4 százalék lesz a gazdasági növekedés.

Szerinte átgondolt tempóban, a szakmai folyamatokat támogató modernebb informatikai háttérrel teljesíthető lesz az idei adóbevételi terv.

A kreatív adóbeszedési ötletekkel kapcsolatban az államtitkár kifejtette, hogy az adóbeszedésre új módszereket, eljárásokat találnák. Például szeretnék kitiltani a piacról az adó megfizetése nélkül forgalmazott terméket, hogy helyére adózott kerüljön.

Tállai András szerint az ügyfélbarát adóhivatal kialakításával hatékonyabb adóbeszedés várható, mert érdemesebb a hiányosság után szankció nélkül befizetni az adót. Példaként említette, hogy 2016-ban 2600 adózó 5,7 milliárd forintot fizetett be önként, 2017-től pedig bekerült a törvénybe a támogató eljárás rendszere, ha valaki nem szándékosan nem fizeti be az adót, hanem hibát követ el, önrevízióban minimális pótlékkal rendezheti a befizetést.

(Címgrafika: Rob Green/Bergman Group, foto: MTI, Kovács Attila)