A török ügyvédség helyzetével több nemzetközi ügyvédi fórum is foglalkozik. Legutóbb az UIA Budapesten tartott kongresszusa adott ki nyilatkozatot. Az erről szóló közleményünket ide kattintva lehet olvasni.

A CCBE e díj adományozásával értékeli e három török ügyvéd és elhunyt kurd jogvédő fáradhatatlan elkötelezettségét, kitartását és bátorságát, melyet az emberi jogok védelmében tettek, munkásságuk példaértékű az európai ügyvédség számára.

Mindhárom török jogvédő életét a török kormányzat elnyomó rezsimjével szemben az egyéni jogok védelmének szentelte, ketten közülük egészen 2016. szeptember 7-ig őrizetben is voltak több hónapon keresztül. A díj odaítélésével remélhetőleg az ügyvédeket érő nyomás megszűnhet és folytatni tudják munkájukat.


Dr. Ramazan Demir. Az Association of Libertarian Lawyers (ÖHD) főtitkára, több emberi jogvédő civil szervezettel dolgozik együtt. Olyan politikailag üldözött ügyvédek jogi képviseletet látta el, akiket azzal vádoltak meg, hogy politikusokkal, kurd diákokkal, újságírókkal álltak kapcsolatban. Azon ügyekkel is foglalkozott, melyek a május 1-jei Gezi Parkban történt demonstrációk során alkalmazott rendőri erőszakról, és az 1990-es években történt „kényszerű” eltűnésekről szóltak. 2016. április 6-án őrizetbe vették, előtte még az akadémikusokat képviselte, akiket a Békeegyezmény aláírása miatt vádoltak meg. A Török Alkotmánybíróság és az Európai Emberi Jogi Bíróság elé vitt számos ügyet.

Dr. Ayşe Acinikli . Ő is tagja az ÖHD-nak, jelenleg a szeptember 1-jén meggyilkolt Nazmiye Sincar ügyét képviseli, valamint kurd diákokat, akiknek ügyét Isztambulban tárgyalják. A KCK ügyeken is dolgozik, melyekben kurd politikusok, újságírók az érintettek, illetve a beteg fogvatartottak szabadságáért is harcol, akiket fegyelmi büntetés miatt nem engednek el. A Remziye Eripek ügyön is dolgozott, továbbá megerőszakolt nőkön próbál segíteni. Őt is őrizetbe vették 2016. április 6-án és csak szeptemberben szabadult.


Dr. Ayşe Bingöl Demir. Számos ügyben látott el képviseletet az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt, melyek jelentős politikai és jogalkotói változást eredményeztek Törökországban. Több nemzetközi szervezettel dolgozott együtt, melyek a török ügyvédek és védőügyvédek aggasztó helyzetére kívánta felhívni a figyelmet, úgyis mint a Szabad Védelem Platformjának tagja. Ennek keretében számos esetben képviselt olyan ügyvédeket, akik hivatásuk gyakorlása miatt jogtalan nyomozati cselekmények áldozatai lettek. A KCK ügyvédeket képviselő ügyvédi csoportosulás tagja is, melyben 46 ügyvéd ellen folyik eljárás. Ő korábban Tahir Elçit is védte. Továbbá 9 ügyvéd márciusi jogtalan letartóztatása ügyében is eljár, mint képviselő.
Dr. Tahir Elçi. A Diyarbakır Ügyvédi Kamara elnöke. Kurd származású török büntetőjogi ügyvéd volt, akit 2015. november 28-án meggyilkoltak. A leghíresebb kurd jogvédőként, emberi jogi harcosként jellemezték. Meggyilkolása óta még jobban felerősödtek a feszültségek a kurd kisebbség és a török kormányzat között. A mai napig nem folytattak le átfogó, független és eredményes nyomozást a török hatóságok gyilkosának felderítése érdekében. Számos ügyet vitt sikerrel az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt a török kormányzat ellenében. A kurd probléma kulcsfigurájának tartották, ezért a kormánypárti propaganda több esetben is erős kritikát fogalmazott meg vele szemben. Többször életveszélyes fenyegetést kapott. Kevéssel halála előtt egy éjjel letartóztatták az irodájában és 7,5 év börtönbüntetéssel fenyegetett, sajtó útján elkövetett terrorista propaganda terjesztésével vádolták meg. Később felügyelet mellett engedték csak szabadon. 2015. november 28-án a Diyarbakir Ügyvédi Kamara sajtótájékoztatót tartott jelképes helyszínen az óváros szívében, ahol a legnagyobb kurd kisebbség lakik Dél- Kelet-Törökországban, Tahir Elçi éppen az alábbiakat mondta: „A minaret 4 pillére az ország különböző vallásait képviseli. Nem akarunk több összecsapást és erőszakot ezen a történelmi helyszínen. Békét akarunk.” Ezek voltak az utolsó szavai, majd televíziós tudósítók szeme láttára, biztonsági kamerák előtt agyonlőtték. Az őt védő két rendőr is életét vesztette, gyilkosaik megszöktek.

* * * * * * * *

A CCBE emberi jogi díját a korábbi években is a szakma megbecsülésére méltó ügyvédek, ügyvédi szervezetek kapták.

  • 2015-ben Intigam Aliyev azeri ügyvédnek, jogvédőnek és a kínai Fengrui Ügyvédi Irodának ítélték.
  • 2014-ben Valdenia Aparecida Paulino Lanfranchi brazil ügyvéd kapta, aki jogvédőként egész életét a brazil favellák legkiszolgáltatottabb lakóinak védelmének szentelte.
  • 2013-ban az Isztambuli Ügyvédi Kamara elnöke, Ümit Kocasakal és az elnökség tagjai vehették át.
  • 2012-ben Pavel Sapelko, az egyik legismertebb belorusz ügyvéd kapta, aki kimagasló szerepet játszott Fehéroroszországban az emberi jogok védelmében.
  • 2011-ben Abderrazak Kilani, a tunéziai kamara elnöke vehette át a díjat a tunéziai ügyvédek nevében a 'jázmin' forradalom alatt szervezett erőszakmentes tüntetéseken tanúsított bátorságuk miatt.
  • 2010-ben két mexikói ügyvéd, David Pena és Karla Michele Salas vehette át a díjat a nők elleni erőszak elleni küzdelemben betöltött szerepük miatt.
  • 2009-ben a 35 éves korában meggyilkolt orosz ügyvédnek, Stanislav Markelovnak ítélték a díjat, aki ügyvédként és az orosz Jogállam Intézet elnökeként az emberi jogok érvényesítése iránti kiemelkedő elkötelezettségével érdemelte ki a megtiszteltetést.
  • 2008-ban a díjat megosztva kapta Li Heping kínai ügyvéd és a 2004-es madridi robbantások elkövetőit képviselő ügyvédek csoportja.
  • 2007-ben, első alkalommal az Ügyvédek Határok Nélkül (Avocats Sans Frontiers) szervezetet tartották a legérdemesebbnek az Emberi Jogi Díjra.

Az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa ( CCBE) 32 teljes jogú tagország, valamint további 13 társult és megfigyelő státuszú ország ügyvédi kamaráit tömörítő, összesen több mint 1 millió európai ügyvéd képviseleti szervezete.