Évente 6-7 milliárd forintba kerülne az igazságügyi életpályamodell többlépcsős bevezetése - ismertette a Magyar Bírói Egyesület (MBE) elnökének nyílt levelét az M1 közszolgálati csatorna.

Dr. Makai Lajos ebben utalt arra, hogy legutóbb 2004-ben volt bérrendezés az igazságszolgáltatásban, és bíznak abban, hogy pozitív választ kapnak Orbán Viktor miniszterelnöktől, akihez nyílt levélben fordultak az ügyben. (Lásd az Ügyvédek Lapja Online összefoglalóját itt: http://ugyvedek-lapja.hu/cikkek/2015/08/a-keves-fi...

Ez a terület olyan kis szegmense a közszférának, hogy pusztán politikai elhatározás kérdése, lesz-e változás vagy nem. Az igazságszolgáltatás éves költségvetése 80-90 milliárd forint körül van - idézte a MABIE elnökét az M1.

Azt is kiemelte a közszolgálati híradó, hogy dr. Makai Lajos korábban a Mabie.hu-n közzétett miniszterelnöknek címzett levelében így fogalmazott: „a bírói béreknek az elmúlt tíz évben elszenvedett drasztikus reálérték vesztése megítélésünk szerint már a bírói függetlenséget is veszélyezteti és új bírói életpálya nélkül a hazai hatalmi ágak közötti egyensúly is megbomlani látszik”.

(Lásd a teljes levelet itt: http://www.mabie.hu/sites/mabie.hu/files/Miniszter...)

2014 novembere: dr. Makai Lajos, a MABIE elnöke (balra) és dr. Patyi Gergely, az IM akkori igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára (jobbra) aláírják a IM-MABIE partnerségi megállapodását (Foto: Rosta Tibor MTI)

A jelenleg kialakult helyzet előzményeihez az is hozzá tartozik, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Bírói Egyesület (MAIE) a bírák jogállását és a bírósági szervezetet meghatározó jogszabályok előzetes véleményezéséről stratégiai partnerségi megállapodást kötött az egyesület választmányi ülésén Szegeden - amint azt hírül adta adta 2014. november 14-én honlapján az Igazságügyi Minisztérium (http://www.kormany.hu/hu/igazsagugyi-miniszterium/...)

Dr. Makai Lajos, az egyesület elnöke szerint - írja a tavaly novemberi közlemény - "a partnerségi megállapodás jó szolgálatot tehet például a bírói életpályamodell kialakítása során, amelyben egyebek mellett a bírói illetmény, előmenetel, képzés, egészségügyi ellátás és nyugdíjazás kérdéseit is szabályozzák majd".