Dr. Kozma Ákos, a parlament igazságügyi bizottságának június 22-i ülésén a 2019-es tevékenységéről szóló beszámolójának szóbeli kiegészítése során felidézte – számolt be az MTI., hogy

tavaly 108 jogszabályt küldött előzetes véleményezésre az Országgyűlés a hivatalnak, 2018-ban még 154 volt ez a szám. Azt kérte: változzon az a tendencia, hogy néhány órát ad a parlament egy-egy jogszabálytervezet előzetes véleményezésére.
Dr. Kozma Ákos

Elmondta, hogy az ombudsmani hivatal az elmúlt évben 57 jelentést adott ki, amelyek közül 19 jogalkotási javaslatot tartalmazott, 16 pedig gyermekjogi tárgyú volt. Jelezte: az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is elismerően szólt a magyar ombudsmani hivatal gyermekjogi tevékenységéről.

Dr. Kozma Ákos kitért arra is: az elektronikus közérdekű bejelentési rendszeren keresztül 368 beadvány érkezett a hivatalhoz, ami 20 százalékkal több, mint 2018-ban.

A Nemzeti Megelőző Mechanizmus keretében tízszer tettek előre nem bejelentett látogatást büntetés-végrehajtási intézményekben, 3167 ember fogvatartási körülményeit ellenőrizték. Szándékos bántalmazásra utaló körülményeket nem tártak fel - fűzte hozzá.

Kérdésekre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a hivatal részt vesz annak a bizottságnak a munkájában, amelyet a győri gyermekgyilkosság nyomán hozott létre az igazságügyi tárca a rendszerszintű hibák kivizsgálása céljából, és a Nemzeti Megelőző Mechanizmus keretében foglalkoztak a migráns gyerekek helyzetével, illetve meg fogják fogalmazni az álláspontjukat a transzneműeket érintő jogszabály-változások okán is.

Ugyanakkor több folyamatban lévő ügy, illetve téma kapcsán - mint például a Mátrai Erőműben történt környezetszennyezés vagy az iskolaőrökről szóló jogszabály - türelmet kért a képviselőktől.

Hangsúlyozta, hogy az ombudsman csupán javaslatokat tehet, ám fejlett demokráciákban - mint amilyen a magyar is - az államnak illik elfogadnia az ombudsmani ajánlásokat.

Az igazságügyi bizottság végül ellenszavazat nélkül, kilenc igen vokssal, négy tartózkodás mellett elfogadta az ombudsmani beszámolót.