Dunja Mijatovic

Múlt évi tevékenységéről adott tájékoztatást Dunja Mijatovic, amelyben kiemelte, hogy a járvány régóta fennálló problémákat élezett ki, és rávilágított az ET-tagállamokban egyre növekvő, a leghátrányosabb helyzetű csoportokat sújtó társadalmi egyenlőtlenségekre – tájékoztatott az MTI.

A biztos felhívta a strasbourgi székhelyű testület 47 tagállamának figyelmét a befogadóbb, szilárdabb egészségügyi rendszerek kiépítésének, illetve a vakcinák széleskörű hozzáférhetőségének fontosságára.

A nők jogaival összefüggésben azt hangoztatta, hogy a járvány idején gyakoribbá vált a nemi erőszak.

"A nők jogainak védelme és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása fokmérője a tagállamok emberi jogok iránti elkötelezettségének" - jelentette ki.

Hozzátette, hogy az isztambuli egyezmény ratifikálása megkerülhetetlen a nők elleni erőszak felszámolásához, és hangsúlyozta, hogy a szerződéssel kapcsolatban egyes tagállamokban tévhitek terjednek.

A biztos rámutatott arra is, hogy a LMBTQI-közösségeket a járvány alatt még erőteljesebben sújtotta a diszkrimináció.

"Az LMBTQI-csoportok jogvédelmét a nemzeti hatóságoknak támogatniuk kell, ez mind jogi, mind erkölcsi kötelességük" - húzta alá.

Dunja Mijatovic arra is felkérte a tagállamokat, hogy ismerjék el az "afrofóbiát", mint a rasszizmus egyik különösképpen súlyos formáját az afrikai származású emberekkel szemben, és tegyenek hatékony intézkedéseket ezen csoportok védelme érdekében.

Leszögezte végezetül, hogy a tagállamok migrációs politikájának az emberi jogi szempontokat kell előtérbe helyezniük, minthogy a jelenlegi megközelítés szerinte több ezernyi, veszélyes útvonalon érkező migráns halálához vezetett.