Dr. Kocsis Gabriella

A közös javaslat részletesen bemutatja az úgynevezett DAC6 adatszolgáltatási kötelezettség jelenleg hatályos, július 1-jei gyakorlati bevezetésének nehézségeit az új típusú koronavírus-járvány miatt. A javaslat a bevezetéssel járó adminisztrációs és IT-fejlesztési feladatok időben történő teljesítésének akadályait részletezi mind az érintett piaci szereplők, mind az egyes tagállamok adóhatóságai szempontjából – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Az európai pénzügyi szervezetek szerint jövő évi módosított bevezetés lenne indokolt, 2020 szeptemberi felülvizsgálati lehetőséggel, amely alapján a járvány alakulásától függő esetleges további halasztásra hagynának teret.

Az eredeti határidő közeli időpontjára tekintettel várhatóan rövid időn belül reagálhat az Európai Bizottság, ezért az addig is az eredeti határidő szerinti adatszolgáltatásra felkészülés mellett érdemes figyelemmel kísérni az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos válaszát és nyilatkozatait, valamint nyomon követni az ahhoz majd minden bizonnyal igazodó hazai fejleményeket – mondta dr. Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.