Dr. Kovács Kázmér, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) Szakmai Bizottságának elnöke, a személyes adatok védelme érdekében felszólaló ügyvédek panaszainak orvoslása érdekében a bizottság további négy tagjával közösen november 5-én a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) székházában egyeztetett az ügyvédi személyes adatok e-ügyintézési felhasználásáról.

Az Ügyvédfórum kérdésére a MÜK-bizottság elnöke elmondta:

a panasz tárgya az volt, hogy büntetőjogi ügyekben az ügyvédeknek e-papíron kell a beadványokat beadni. Ez esetben a rendőrségi aktába az ügyvédi beadvánnyal együtt a beadványban szereplő ügyvéd személyes adatai is bekerülnek.

A megbeszélésen a NISZ képviselői elsősorban arra helyezték a hangsúlyt - informálta lapunkat dr. Kovács Kázmér -, hogy alapvetően nem ők, hanem az ügyintézést biztosító szervek, jelen esetben

a rendőrség felelőssége, hogy milyen módon teszik lehetővé beérkezést követően az ügyfeleik számára a beadványok betekintését; az is a rendőrség felelőssége, hogy ha az eredetileg nem erre a célra szánt e-papír helyett nem fejlesztenek mást, és az is, hogy a megkapott iratokat az adatvédelmi előírásoknak megfelelő formában tárolják.

Az e-papíros megoldás hátránya, hogy általános célú és minden ügyre egységes, így semmilyen, az ügytípushoz kapcsolódó egyedi szempontot, így a jogi képviselő személyes adatainak védelmét sem tudja figyelembe venni.

A problémára viszont megoldást jelenthet - mondta el a MÜK-bizottság elnöke -, hogy jogszabályváltozás folytán az egyes ügyintézést biztosító szervek a jövőben nem használhatják az e-papírt. Az e-ügyintézési végrehajtási rendelet (451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet) 2020. január 1-jétől hatályos 114. § (3) bekezdése kimondja ugyanis, hogy

a havi 100 e-papírnál több beadvánnyal dolgozó hatóságok kötelesek másfajta beadási módot is biztosítani, így lehetővé válik az, hogy a rendőrség és az ügyészség, továbbá a NAV már olyan egyedi űrlapokat használjon a jövőben, amin nem fog szerepelni az ügyvéd személyes adata.

Ennek biztosítása érdekében a MÜK Szakmai Bizottsága már előzetesen, megelőzési okokból felveszi a kapcsolatot az ORFK-val, a Legfőbb Ügyészséggel és a NAV-val - helyezte kilátásba dr. Kovács Kázmér, a bizottság elnöke.