Dragan Milkov

„Történelmi jelentőségű, kihívásokkal teli, küzdelmes éveket élünk. Hiszen a jelentős alapjog-korlátozásokkal zajló időszak során valamennyiünknek meg kellett küzdenie az újonnan beérkezett ügyek feldolgozásával úgy, hogy e tekintetben semmilyen korábbi, alkotmánybírósági vagy egyéb felhasználható gyakorlat nem állt rendelkezésünkre.” - mondotta az Európai Ombudsmani Intézet 2021. évi első elnökségi ülését megnyitó beszédében a tanácskozás házigazdájaként dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Josef Siegele

Az alapvető jogok biztosa előadásában kiemelt figyelmet kapott a koronavírus-világjárvány alatt bevezetett intézkedésekkel kapcsolatos hazai ombudsmani gyakorlat, dr. Kozma Ákos 2020 tavaszán indított országos látogatássorozatának megismertetése, továbbá az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hatáskörei bővülésének a bemutatása.

Dragan Milkov, az Európai Ombudsmani Intézet elnöke és Josef Siegele főtitkár beszámolóját követően az értekezlet résztvevői a többi között új tagok felvételéről döntöttek, valamint előkészítették a szervezet éves közgyűlését, amelyet 2021 szeptemberében Novi Sadban tart majd az EOI.


Európai Ombudsmani Intézet

A független, nonprofit szervezetet 1988-ban hozták létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse az ombudsmani intézményt, valamint elősegítse a nemzeti, európai és nemzetközi tapasztalatcserét.

Az alapvető emberi jogok, az állampolgári érdekek védelmével összefüggő kérdések tudományos feldolgozása mellett az Európai Ombudsmani Intézet aktív szerepet játszik a szociális, kulturális és gazdasági jogok elismertetésében, a helyi, regionális és nemzeti ombudsmanok tevékenységének támogatásában, továbbá az ombudsmanok európai együttműködésében.

Az Európai Ombudsmani Intézet elnöksége 2019 novemberében tagjai közé választotta dr. Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát a szervezet székhelyén, Innsbruckban tartott, konferenciával egybekötött ülésén.