Dr. Petrics Richárd

„Két egymást követő negyedévben csökkent a cégalapítások száma, amire 2014 óta nem volt példa” – kezdi elemzését dr. Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Fontos azonban kiemelni azt is, hogy a 6731 újonnan induló cég még mindig az elmúlt évek legmagasabb harmadik negyedéves értéke. A július-szeptember közötti időszak hagyományosan alacsony cégalapítási számokat produkál, és a 2019-es érték egy hajszállal ugyan, de még a 2018-as felett van.

A mostani trendből egyelőre még nehéz hosszú távú következtetéseket levonni, a két negyedéves csökkenés arra utal, hogy vége a rekorddöntögetésnek, de a csökkenés még bőven bizonyulhat ideiglenesnek.

A cégalapítások mellett a cégtörlések is jelentősen visszaestek. A harmadik negyedévben 7050 cég került törlésre, ami 14 százalékos visszaesés a második negyedévhez képest és 35 százalékos visszaesés az első negyedévhez képest. „A mostani tendenciában talán a legérdekesebb, hogy 5 év után újra egyensúlyba kerülhet a cégalapítások és a cégtörlések száma, de ezúttal az egyensúlyi pont jóval alacsonyabban lehet, mint 2013-2014 környékén volt” – emelte ki az Opten szakértője. Akkoriban 40-50 ezer céget is alapítottak és töröltek egy év alatt, a mostani egyensúly ennek közel a felénél lehet majd.

Ugyanakkor, ha el is éri majd a cégalapítások száma a cégtörlésekét, kérdéses lesz, hogy meddig marad meg az egyensúly. Az elmúlt 20 év cégalapítási és cégtörlési mutatói azt mutatják, hogy az új és a megszűnő cégek nagyon kevés ideig mozognak azonos szint körül. Vagy a jogszabályi változások, vagy a gazdaság teljesítménye mindig megborította az egyensúlyt. Jelenleg is egyre több hír érkezik a jelenlegi konjunktúra esetleges visszaeséséről. Ha ez bekövetkezik, egészen biztosan jelentős kilengések lesznek mind a cégalapítási, mind a cégtörlési számokban.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedéves értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Veszprém, Vas és Tolna megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.