A törvény elhalasztásával kapcsolatban Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, ez nem a törvény minőségével függ össze, hanem azzal a teljesen irracionális nyomásgyakorlással és támadássorozattal, amelynek Magyarország ki volt téve az igazságszolgáltatás átalakítása kapcsán. Az Országgyűlés elnöke szerint ezt régóta Magyarország nemzetközi téren fellépő ellenfelei, illetve a magyar ellenzék is egyfajta eszközként használja arra, hogy bebizonyítsa, Magyarországon sérül a jogállamiság. „Ide koncentrálta a kritikáját, a támadásait. Itt voltak korábban is kudarcaink az Európai Unió intézményeivel folytatott vitákban” – fogalmazott a házelnök. Szavai szerint emiatt érezték úgy, hogy

„politikai értelemben a konfliktus nem éri meg”,

annak ellenére sem, hogy a kormány szerint a közigazgatási bíróságok által jobb lenne a magyar igazságszolgáltatás működése.

„De eddig is elműködött ilyen bíróságok nélkül a magyar igazságszolgáltatás, ezentúl is elműködik”

– fogalmazott a házelnök

Kövér László szerint ez példa arra, hogy ha úgy látják, engedhetnek a saját álláspontjukból a kompromisszum érdekében, akkor ezt szívesen megteszik. Most várják, hogy a másik oldal is méltányolja a gesztust – jegyezte meg a választmányi elnök. Kövér László azt mondta, hogy a közigazgatási bíróságok terve átmenetileg került csak le a napirendről.

„Ha az idő megérik rá, elővehetjük újra. De ezt nem tervezzük a következő egy esztendőben, egész biztosan”

– jelentette ki.

Ősszel ismét napirendre kerülhet az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtése – a Népszava kormányzati forrásból szerzett értesülései szerint. A halasztását már akkor is sokan arra vezették vissza, hogy a Fidesz így akarta jelezni kompromisszumkészségét az Európai Néppárt felé.

Kövér László arról is beszélt, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja szeretne maradni, mert az európai jövő befolyásolása szempontjából ott van jobb helye. A politikus szerint pártja kiváró állásponton van, nem dőlt még el, hogy kilép-e vagy marad. Úgy értékelte, hogy nem a Fidesznek fontos a Néppárt, hanem a Néppártnak a Fidesz.

(Címfoto: MTI/Kovács Attila)