Az Európai Bizottság egy évre vonatkozó javaslatának ellenére a Tanács és az Európai Parlament június 30-án megállapodott a jelenlegi közös agrárpolitikai szabályozó keret két évvel történő meghosszabbításáról. Ez azt jelenti, hogy az új KAP rendelkezéseit csak 2023-tól alkalmazzák majd, addig pedig továbbra is érvényben maradnak a jelenlegi szabályok – írta a BruxInfo.

Nem először fordul elő hasonló az EU praxisában: a legutóbbi hétéves pénzügyi keret késői elfogadása miatt is egy évvel később léptek életbe a közös agrárpolitika új szabályai. Már csak fél év van hátra a következő, 2021-2027 közötti keretköltségvetés kezdetéig, és a jogalkotók nem láttak esélyt arra, hogy a keretszámok ismerete nélkül a tagállamok január 1-ig fel tudnának készülni az új szabályok alkalmazására, amelyeknek része egy stratégiai terv benyújtása és Bizottság által történő elfogadása.

„A meglévő szabályok két évvel történő meghosszabbítása az KAP-ról történő megállapodásig nélkülözhetetlen kiszámíthatóságot és bizonyosságot teremt az agrártermelők számára a Covid19-válság idején. Az EU folytathatja a vidékfejlesztési programok finanszírozását és a közvetlen kifizetések európai gazdáknak történő folyósítását, miközben biztosítja a sima átmenetet a következő KAP időszakába” – szögezte le Marija Vuckovic, horvát mezőgazdasági miniszter, akinek a horvát soros elnökség legutolsó napján sikerült elérnie a megállapodást.

A hosszabbítás lehetővé teszi az agrártermelők és más kedvezményezettek számára a kifizetések folytonosságát. A tagállamok pedig kapnak két évet arra, hogy előkészítsék stratégiai terveiket már az új KAP-szabályok alapján.

A mostani politikai megállapodást várhatóan év vége felé lesz véglegesíthetik az MFF-ről való alkut követően.

A képviselők a tárgyalásokon elérték, hogy az agrártermelőket a tagállamok 30% helyett már 20%-os jövedelemveszteség esetén is kárpótolhassák szárazság, árvízkárok, sertéspestis és más járványok esetén. Az EP az állami támogatási szabályok könnyítését is maguknak vindikálják, miként azt is, hogy a biogazdálkodásra, az állatjólétre és az agro-környezet- és klímavédelmi intézkedésekre fókuszáló új többéves vidékfejlesztési programok három helyett öt évig tartsanak.