Jelentkezési határidő: 2020. november 10.

Krámer Lili

A Magyar Helsinki Bizottság e-learning képzése arról szól - tájékoztatta az Ügyvédfórum.hu-t Krámer Lili, a MHB munkatársa, hogy miként lehet a büntetőeljárásban érthetően kommunikálni. Céljuk egyebek mellett az, mondotta, hogy hatékonyabban és gördülékenyebben lehessen a terheltekkel együttműködni. Az e-learning ingyenes, bárki bármikor elvégezheti.

Ezen túl novemberben összesen 16 szakember számára webináriumot is tartanak a közérthető terhelti tájékoztatókról és a közérthetőbb szóbeli kommunikációról. A webináriumra november 10-ig kell jelentkezni.

A webináriumon csak az vehet részt, aki előtte elvégzi az e-learning képzést.

Miről szól az e-learning?

Ide kattintva elérhető a 10 nyelven, nemzetközi együttműködésben, frissen fejlesztett e-learning képzés, egy elektronikus tananyag, amelynek segítségével a közérthető kommunikáció alapjait a büntetőeljárásban használt szövegek példáin keresztül sajátíthatja e a résztvevől. Ennek elvégzése körülbelül 90 percet vesz igénybe. Az e-learninget - a MHB munkatársának tájékoztatása szerint -többek között ügyvédek, rendőrök, ügyészek, bírák és a terheltekkel való hivatalos kommunikáció módszertanát alakító büntetés-végrehajtási szakemberek számára alakították ki.

Krámer Lili azt is elmondta, hogy az e-learning az alábbi készségeket fejleszti:

  • Hogyan írjunk és beszéljünk úgy, hogy azt egy nem jogi végzettségű terhelt könnyen megértse, és a kapott tanácsnak vagy utasításnak megfelelően járjon el?

  • Hogyan tudjuk gyorsan és érthetően elmondani a terheltnek, hogy mit kell tennie a büntetőeljárásban: mik a kötelességei és mik a jogai?

  • Hogyan írjunk jól érthető iratokat?

  • Hogyan kerülhetjük el a félreértéseket?

Miről szól és mikor lesz a webinárium?

A webináriumon egyrészt közösen dolgozzákk majd a terhelti jogokról szóló tájékoztatók szövegén, másrészt pedig a közérthetőbb szóbeli kommunikáció gyakorlatával foglalkoznak kis csoportokban. Két, 8-8 fős webináriumot tartanak azok számára, akik elvégzik az e-learninget a webinárium időpontjáig. A webinárium félnapos lesz, és két időpont közül lehet választani:

  1. időpont: 2020. november 26. (csütörtök) 14:00-18:00
  2. időpont: 2020. november 27. (péntek) 14:00-18:00

A webináriumot Zoomon keresztül tartják meg, a részvétel ingyenes.

Ki tartja a webináriumot és kik lesznek a résztvevők?

Gergely Vera

A webináriumot Gergely Vera, a Világos Beszéd alapítója, a közérthető kommunikáció szakértője tartja dr. Ivány Borbála ügyvéd segítségével. Gergely Vera széleskörű tréneri tapasztalattal rendelkezik, korábban az Országos Bírói Hivatal felkérése alapján is tartott képzést a közérthető nyelvhasználat tárgyában. Dr. Ivány Borbála ügyvéd, tapasztalatait a legkülönbözőbb társadalmi osztályokba tartozó ügyfelek képviseletében, hatóságokkal, bíróságokkal való munkája során szerezte, és gyakorlott a büntető igazságszolgáltatás szereplőinek képzésében is.

A webináriumon számítunk a büntető igazságszolgáltatás valamennyi szereplőjének részvételére, így rendőrökön, ügyészeken, bírákon, büntetés-végrehajtásban dolgozó szakembereket és ügyvédeket is várunk. Nem csupán a megszerezhető tudás miatt érdemes csatlakozni,

Dr. Ivány Borbála

hanem új szakmai kapcsolatok kialakítására és a társszakmák közti párbeszéd fellendítésére is szolgálhat a két tréningalkalom.

Hogyan és meddig lehet jelentkezni?

Jelentkezni 2020. november 10-ig ide kattintva lehet.

Mindkét csoportban 8 fő számára van hely, amit jelentkezési sorrendben töltünk fel, azonban bizonyos számú helyet fenntartunk az olyan területről érkezők számára, ahonnan addig kevesen jelentkeztek.

Kérdés esetén Krámer Lili, a program koordinátora örömmel nyújt felvilágosítást a lili.kramer@helsinki.hu e-mail címen.

A projekt háttere

A képzés az Európai Unió által támogatott „Az egyértelmű igazság: képzés a büntetőeljárás résztvevőinek a közérthető fogalmazás használatáról és a világos terhelti tájékoztatókról” nevű projekt keretében valósul meg - tudtuk meg Krámer Lilitől. A projekt megvalósítása során négy ország szakmai szervezetei működnek együtt annak érdekében, hogy a közérthető fogalmazás alkalmazását népszerűsítsék a büntetőeljárásban. A Magyar Helsinki Bizottság a közérthető kommunikáció magyar szakértőivel közösen a korábbi ezirányú kutatásaira, nemzetközi tapasztalatokra, valamint jó gyakorlatokra alapozva hozta létre az e-learning és a webinárium tartalmát kifejezetten abból a célból, hogy a büntető igazságszolgáltatás szereplői számára szakszerű és újszerű tudást és eszközrendszert biztosítson.

A projekt előzménye egy 2015-2017 között megvalósított kutatási program, melynek rövid leírását, a keretein belül készült országjelentést, valamint a büntetőeljárás kezdeti szakaszában átadott tájékoztató közérthetőségéről készült tesztek eredményeit összefoglaló kutatási jelentést a linkelt helyeken, a Magyar Helsinki Bizottság honlapján lehet elérni.

A tréningprogram az Európai Unió Jogérvényesülés Programjának anyagi támogatásával jött létre (2014-2020).

Fontos tudnivaló, hogy a programban szereplő képzések nem tartoznak az ügyvédek kötelező továbbképzési rendszerének hatálya alá, így nem érnek kreditpontot sem.