Korábbi vonatkozó közleményünk:

Megválasztották az új Országos Bírói Tanács tagjait - Merre tovább?

* * * * * * * *

A 15 tagú OBT-nek tagja a mindenkori Kúria-elnök és 14 bíró, akit hat évre választ a mintegy háromezer magyar bíró. Az első, 2012-ben létrejött OBT mandátumának lejárta után nemrégiben választották meg a testület tagjait, akik január 30-án, a Kúria épületében tartották meg alakuló ülésüket.

A 2018. január 30. napján megalakult Országos Bírói Tanács nyilatkozata

"A 2018. január 30. napján megalakult Országos Bírói Tanács tagjaiként kinyilvánítjuk, hogy működésünk során a minket demokratikusan megválasztó bírói kart képviselve, a bírói függetlenségen alapuló pártatlan igazságszolgáltatás biztosítása érdekében kívánunk eljárni.

Alkotmányos kötelezettségeink teljesítése során elsődleges feladatunknak tekintjük a bírósági igazgatásban a törvényesség, a kiszámíthatóság és a szakmaiság érvényre juttatását.

Nemzetközi kapcsolatainkban is megjelenítjük a jogállamiság és a magyar igazságszolgáltatás értékeit.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a központi igazgatásfelügyeletének ellátása során átlátható döntéshozatallal, őszinte párbeszéddel és a hivatásrendek együttműködésével segítsük elő a magas színvonalú, hatékony és időszerű ítélkezést."

* * * * * * * *

"A változás igénye hozta létre" - dr. Hilbert Edit, az újelnök értékelése

Az új összetételű Országos Bírói Tanácsot (OBT) a változás igénye hozta létre - mondta dr. Hilbert Edit (képünkön), a testület elnöke az OBT keddi budapesti alakuló ülésén, amelyen számos felszólaló hangsúlyozta a bírói függetlenség és a hatalommegosztás fontosságát - emeli ki tudósításában az MTI. Azaz a rendszer megváltoztatásának igényét fogalmazta meg az új elnök.

A testület elnöke egyebek mellett azt is hangsúlyozta, hogy az OBT-nek rendkívül fontos hatáskörei vannak, így például felügyeli a központi bírósági igazgatást, a - dr. Handó Tünde által vezetett - Országos Bírósági Hivatalt és maga is közreműködik a bírósági igazgatásban. A hatalommegosztás tehát a bírói szervezetben is érvényre jut - mutatott rá.

Átlátható, kiszámítható, nyugodt, stabil bírósági működésre van szükség - fűzte hozzá dr. Hilbert Edit, aki a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, az új OBT választott tagja és leghosszabb bírói szolgálati viszonya révén első soros elnöke.

Az elnökasszony beszéde teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

(A 15 tagú testület tagjai félévenként, bírói szolgálati viszonyuk hosszának sorrendjében váltják egymást az elnöki székben.)

Tanácskozási joggal résztvevők felszólalásai

Az ülésen tanácskozási joggal résztvevő dr. Handó Tünde is kiemelte a bírói szervezeten belüli hatalommegosztás és ugyanakkor az együttműködés fontosságát, amelynek eredménye szerinte az előző OBT hatéves működése során például az illetmények emelése és az ügyhátralék csökkentése.

Dr. Vízkelety Mariann , az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára is a bírói függetlenség és a hatalmi ágak közötti párbeszéd fontosságát hangoztatta. Az előző OBT eredményei közé sorolta a bírói etikai kódex elfogadását, és emlékeztetett a bírói, ügyészi illetmények háromszori ötszázalékos emelésére, továbbá a bírósági, ügyészségi dolgozók illetményének növelésére. A magyar jogrendszer 2010 és 2018 között csak a rendszerváltáskorihoz mérhető átalakuláson és megújuláson ment keresztül - jegyezte meg.

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke hozzászólásában felvetette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján vajon elmondható-e, hogy a bírósági szervezet szabályozása beváltotta a hozzá fűzött reményeket vagy időszerűvé vált a módosítása? Arra is felhívta a bírói tanács figyelmét, hogy a meglévő szabályokkal is többféleképpen lehet élni. A bíró legyen független, koncentrálhasson zavartalanul az ítélkezésre, az elé került ügyeket pedig törvényesen és a lehető leggyorsabban döntse el, ez mindenkinek az érdeke - szögezte le.

Dr. Darák Péter , a Kúria elnöke köszöntötte az OBT újonnan megválasztott tagjait és jó munkát kívánt nekik.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész egyebek mellett arról beszélt, hogy támogatja a közös célok elérését, az egyik legfontosabb kérdésnek pedig a képzést tartja.

Az új OBT tagjai

Az új OBT tagja lett dr. Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája, aki pedig azért perelte dr. Handót Tündét, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor.

Dr. Hilbert Edit és dr. Vasvári Csaba mellett az OBT tagjaI:

 • dr. Fatalin Judit, a Fővárosi Ítélőtábla bírája;
 • dr. Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék megbízott kollégiumvezetője, a Magyar Igazságügyi Akadémia korábbi elnöke;
 • dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék csoportvezető bírája;
 • dr. Rochlitz Zoltán, a Szolnoki Törvényszék bírája;
 • dr. Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke;
 • dr. Matusik Tamás, a Budai Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája;
 • dr. Léhmann Zoltán, a Váci Járásbíróság elnökhelyettese;
 • dr. Seres Lívia, a Nyírbátori Járásbíróság elnöke;
 • dr. Gaider Bálint, a Zalaegerszegi Járásbíróság bírája;
 • dr. Hornyák Zsolt debreceni járásbíró;
 • dr. Őzéné Hajdú Mária, a szentesi Járásbíróság elnöke és
 • dr. Demjén Péter, az Észak-Magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium vezetője

* * * * * * * *

Kritikus értékelések a sajtóban:

(Fotók: MTI/Mohai Balázs)