Lord John Thomas Angliai és Wales főbírája (képünkön) szeptember 28-án, a hagyományos utrechti igazságügyi előadáson (Rechtspraaklezing) tette ezt a kijelentést – tájékoztatott a Liberties.eu.

Amerikában "úgynevezett bírót" emleget az Egyesül Államok elnöke, Lengyelországban pedig visszaszorult az igazságszolgáltatás függetlensége. "Ki gondolta volna, hogy egyszer majd angol és wales-i bírókat a nép ellenségeiként fognak beállítani, a végrehajtó hatalom pedig képtelen lesz őket megvédeni?" - tette fel a hallgatóságának a kérdést Lord Thomas a Tivoli Vredenburgban tartott igazságügyi napon.

Pedig éppen ez történt tavaly a legfőbb angliai és wales-i bírákkal. A Legfelsőbb Bíróság úgy ítélte meg, hogy a Brexit csakis a Parlament beleegyezésével folytatódhat. Ezután a Daily Mail a "nép ellenségének" nevezte az ügyben érintett bírókat, köztük Lord Thomast. "Robespierre, Lenin és más diktátorok kedvenc fordulata ez" - jegyezte meg Lord John Thomas, az angliai Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Lord Thomas szerint fontos, hogy az állam különböző hatalmi ágai támogassák egymást, ha az egyiket hamisan megvádolják, és az képtelen védekezni a támadás ellen. A legfőbb bíró sem tudta megvédeni magát, amikor a Brexitről hozott ítélete miatt támadás érte a Legfelsőbb Bíróságot, a kormány ugyanis fellebbezést nyújtott be.

"Ám nem hagyhatjuk kritika nélkül a végrehajtó hatalom mulasztását. Megmondtam a bíróságnak, hogy amint lecseng az ügy és eljön az ideje, szót fogok emelni a jövő érdekében. Így is tettem, mégpedig félreérthetetlenül, amikor a Parlamentünknek bizonyságot adtam arról, miért volt annyira káros, hogy a végrehajtó ág a miniszter személyén keresztül nem állt ki az igazságszolgáltatás mellett."

Ideje, hogy az igazságszolgáltatás megtegye a szükséges lépéseket a jogállamiságot érő támadásokkal szembeni önvédelem irányában, fejtegette Lord Thomas. Először is erős vezetésről kell tanúbizonyságot tennie:

"Rövid távon esetleg nem arat majd ezzel népszerűséget a bírák körében. Csakhogy erős vezetés nélkül, amely kész gyökeres változásokat elindítani, jelenleg rendkívül sérülékeny az igazságszolgáltatás, védtelen a támadásokkal és az eljelentéktelenedéssel szemben."

A "gyökeres változások" a digitális forradalomnak volnának köszönhetők. Végzetes hibát követne el az igazságszolgáltatás élcsapata azzal, ha akadályozná az igazságszolgáltatás digitalizálását , véli a főbíró. Már csak amiatt is, mivel "az igazságszolgáltatást támadók szavára mindig is fogékonyak voltak azok, akik alapos okkal tartják lassúnak, költségesnek és nem elég hatékonynak az igazságszolgáltatás rendszerét".

A jogállamiság erodálódása elleni küzdelem közepette a bíráknak világosan megfogalmazott, közérthető és meggyőző magyarázatokkal kell szolgálniuk. Azt is meg kell indokolniuk, miért fontos az igazságszolgáltatás. "A bíráknak aktívan részt kell venniük abban, hogy a fiatalokban elültessék az igazságszolgáltatás jelentőségének szellemét. [...] A bíráknak kezdeményezőkként kell fellépniük és szerepet kell vállalniuk a médiában - ebből a szempontból példamutató a holland igazságszolgáltatás."

A bírák mindig legyenek készek arra, hogy határozottan kiálljanak az elveik mellett, síkra szálljanak az elveik függetlenségéért és a demokratikus berendezkedés alapját jelentő szabadságjogokért , vonta le előadásának következtetését Lord John Thomas főbíró.

"Ez sosem lesz könnyű, de talán nem is azért választottuk ezt a szakmát, mert olyan könnyű életet akartunk magunknak. Lehet, hogy súlyos árat kell fizetnünk, ám ha megvan hozzá a bátorságunk, a függetlenségünk és elég erős közöttünk az összetartás, végül sikeresen megvédhetjük a jogállamot, bármily nehéz és kellemetlen is ez a feladat."