Az állam a károsultaknak kártérítést is fizet. A törléseket a zsebszerződések elleni küzdelem részeként hajtották végre, de az Európai Bíróság az intézkedéseket az uniós jogrenddel ellentétesnek minősítette a nagy nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben – adta hírül a novekedes.hu.

Mint írták: csaknem nyolcéves nemzetközi jogi vita végére tesz pontot az a jogszabálymódosítási javaslat, amelyet a hazai földforgalmi szabályozás kiigazítása érdekében terjesztett nemrég az Országgyűlés elé a kormány.

A változtatásokkal Magyarország törvényi kötelezettséget vállal arra, hogy a hazai ingatlan-nyilvántartásba visszajegyzi azokat a haszonélvezeti jogokat, amelyeket egy átfogó földügyi szabályozási csomag részeként 2014-ben gyakorlatilag egy tollvonással törölt a parlament.

A jogszabályi javaslatok szerint a visszajegyezhetőség iránt az érintettek 2022. július 1-je és december 31-i között nyújthatnak majd be kérelmeket.

A hatósági eljárást az agrártárcához tartozó Nemzeti Földügyi Központ folytatja le, amely a jövő év május 7-ig értesítést küld a törölt haszonélvező, illetve jogutódja számára.

A részletekről ide kattintva olvashat bővebben.