Kiket érint a kötelezettség? 2020. július 1-től belföldi adóalanyok között, belföldön teljesülő ügyletről kiállított számlák adatairól kell adatot szolgáltatni, ez bővül 2021. január 1-től majd, amikor a magánszemély vevők, vagy a külföldi vállalkozások részére kibocsátott számlák adatait is jelenteni kell – hívták fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

A rendelkezés egyaránt vonatkozik egyéni és társas vállalkozásokra, KATA-sokra és egyéb adózásúakra, sőt az alanyi áfa mentességet választókra is.

Akik online számláznak, már élesben adatot szolgáltatnak a NAV rendszerébe bekötött számlázó programjukkal.

Nekik további teendőjük nincs, a programok automatikusan leválogatják a jelentési kötelezettség alá tartozó számlákat, és külön beavatkozás nélkül teljesítik az adatszolgáltatási kötelezettséget.

Persze, ezt is időről-időre ellenőrizni kell, és szükség esetén javítani a hibákat, ha felmerülnek.

A hagyományos módon kiállított számlák esetén az 500 ezer forint áfa tartalmat elérő számlákról legkésőbb a számla kibocsátását követő napon el kell végezni az adatszolgáltatást, a többi számla esetén erre 4 napunk van.

A NAV kifejezetten erre a célra létrehozott oldalán kell regisztrálni, és ezen a felületen kell az adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesíteni.

Az oldal használatához természetesen rendelkeznünk kell élő, működő ügyfélkapus hozzáféréssel! Az ügyfélkapus adatok, és adóazonosító jelünk megadását követően tudunk regisztrálni.

Vigyázat, az azonosításhoz az ügyfélkapu tulajdonosának adóazonosító jele (az adókártyán található 8-cal kezdődő 10-jegyű számsor) szükséges, amely nem azonos a vállalkozás adószámával.

Az „Adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció" pontot kell kiválasztanunk ahhoz, hogy hozzáférésünket létrehozzuk.

Egy adózói regisztráció alatt az összes adatszolgáltatásra kötelezett vállalkozásunk számláinak feltöltését el tudjuk végezni. Azonban ezeknek az adatait szintén meg kell adnunk (a felhasználóhoz rendelni).

A számlák tényleges felvitele a „Számlaadat-rögzítés" menüpontra kattintva kezdhető meg: https://onlineszamla.nav.gov.hu/szamla/tipus_valasztas.

A megnyíló felületen minden *-gal jelölt adatot ki kell töltenünk (vevő adatai adószámmal, számla részletes adatai, tételei és azoknak összesítése), majd az ellenőrzést követően rögzíthető a számla.

Mint látható a folyamat meglehetősen nehézkes és hosszadalmas, ezért továbbra is javasoljuk mindenkinek az online számlázók használatát.

Akár a NAV által rendelkezésre bocsátott ingyenes alkalmazást, amelyet ugyanezen az oldalon megtalálunk. A programhoz mobilapplikáció is tartozik, így bárhol használható.

Ezt ide kattintva az adóazonosító száma, és ügyfélkapus hozzáférése segítségével néhány perc alatt megteheti.

A regisztrációs folyamathoz és a kezdeti beállításokhoz kérje szakember (könyvelő, adótanácsadó) segítségét.

Egyúttal a számlázási folyamatát, szokásait is ellenőriztetheti, hiszen a számlázási határidő is változott (8 nap), hogy megelőzze a bírságokat – hangsúlyozták végezetül.