„Katás egyéni vállalkozó pályázni szeretne a későbbiekben. Ha a pályázaton nyer, akkor vissza nem térítendő támogatást fog kapni. Ez beleszámít a 6 millió forint bevételbe? Ha meghaladja a 6 millió forintot, akkor az áfakörbe is belép? Akkor is a folyósítás évében kell elszámolni, ha azzal a feltétellel kapja a támogatást, hogy 100 százalékban adott dolgokra el kell majd költeni bizonyos időn belül (több évre vonatkozóan). Ha ezt nem teljesíti, akkor visszafizetési kötelezettsége van! Ha beszámít a folyósítás évében, akkor a 6 millió forint feletti rész 40 százalékát be kell fizetni? És akkor mit kellene tennünk adózás szempontjából, ha a támogatás feltételeit nem teljesíti a vállalkozó, és visszafizetési kötelezettsége keletkezik?” – sorolta kérdéseit az Adózóna.hu olvasója, amelyekre Szipszer Tamás szakértő válaszolt

A katát szabályozó 2012. évi CXLVII. törvény 2. § 12. pontja értelmében a kisadózó vállalkozás bevételének számít a tevékenységhez kapott támogatás is. Ugyanakkor nem számít bevételnek az a kapott vagyoni érték, amelyet a vállalkozás köteles visszafizetni, különösen a kapott hitel és kölcsön.

A szakértő álláspontja szerint, mivel a támogatás kézhezvételekor még nem ismert azon tény, hogy a vállalkozás köteles-e azt visszafizetni a feltételek nem teljesítése miatt, ezért a kapott támogatást katás bevételnek kell tekinteni. Ezzel szemben például, ha hitelt vagy kölcsönt kap a vállalkozás, akkor már a folyósítás napján ismert az a tény, hogy a későbbiekben vissza kell fizetni a kapott összeget, ezért az nem is lehet katás bevétel.

Ha a kapott támogatással lépi át a vállalkozás a 6 millió forintos értékhatárt, akkor a 6 millió forint feletti rész után kell 40 százalékos kiegészítő adót fizetnie.

Ugyanakkor az áfában ez az összeg nem számít termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékének, így az nem számít bele az alanyi adómentesség értékhatárába.

Katás bevételként való elszámolás időpontja pénzbeli támogatás esetén az a nap, amikor a támogatást ténylegesen kézhez kapja, vagy a számláján jóváírják. Amennyiben a támogatás egy részét a későbbiekben mégis vissza kell fizetni, az nem csökkenti a korábbi katás bevételt. Erre az esetre ugyanis a katatörvény nem ír elő utólagos módosítást.