2004 októberében alakult meg a brüsszeli székhelyű European Women Lawyers Association (EWLA) tagszervezeteként működődő országos Magyar Ügyvédnők Egyesülete, egyebek mellett azzal a céllal, hogy építse és ápolja a magyar ügyvédnők egymás, valamint a magyar és az európai ügyvédnők közötti kapcsolatokat, lobbistratégiát dolgozzon ki a női egyenjogúság érvényesítése érdekében.


A tagság mára közel 300 főre duzzadt, helyi csoportjaik vannak Baranya-, Csongrád-, Hajdú-Bihar-, Somogy-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Vas megyében is.

Az Egyesület munkájának legnagyobb eredménye, hogy teljesítették az Alapszabályban meghatározott célokat és elérték, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara Választási Szabályzata [3/2013 (VII.8.) MÜK Szabályzat I/4] 20%-os női kvótát írjon elő az ügyvédnők javára a területi kamarák elnökségében és a fegyelmi bizottságaiban – hangsúlyozta dr. Katkó Anna szakmai alelnök. Emellett számos nagysikerű szakmai fórumot és konferenciát rendeztek, köztük az EWLA 2006. májusi kongresszusát.


Dr. Borbás Beatrix főtitkár kiemelte: szükség van arra, hogy egy szervezett csapat építse és ápolja a magyar ügyvédnők egymás közötti, valamint a magyar és az európai ügyvédnők közötti kapcsolatokat, bátorítsa, illetve elősegítse közöttük az együttműködést, és ha kell, képviselje a nők érdekeit, állásfoglalásokat fogalmazzon meg a nőket érintő általános kérdéskörben.

A jövőben az Egyesület előtt álló legnagyobb kihívás a fiatalítás, utánpótlás-szervezés. Dr. Szűcs Andrea elmondta: egy ügyvédjelölti csoport létrehozása is szerepel a terveik között. Fő céljuk a kezdeti elhatározásukhoz hasonlóan az, hogy tovább növeljék a nők arányát a Budapesti és a Magyar Ügyvédi Kamara vezetésében.