Dr. Szabó József Tamás

Erről, és a jelenleg folyamatban lévő nagyobb médiaérdeklődésre számot tartó ügyek aktuális helyzetéről beszélt dr. Szabó József Tamás szóvivő a Fővárosi Törvényszék (FT) október 6-i sajtótájékoztatóján – közölte a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya.

A Fővárosi Törvényszék és a Budapest Környéki Törvényszék elnöke – az Országos Bírósági Hivatal elnökének támogatásával és jóváhagyásával – megállapodást kötött arról, hogy csaknem félszáz fővárosi törvényszéki büntetőügy tárgyalását a BKT bírái folytatják le. Ennek keretében az FT Büntető Kollégiumához 2021 júniusa után érkezett első 40 ügy és 12 kiemelt gazdasági bűncselekmény tárgyalása zajlik majd a BKT épületében.

Az ügyáthelyezés nem számít rendkívüli eljárásnak

Dr. Szabó József Tamás kiemelte a Fővárosi Törvényszékre az országos átlagot jelentősen meghaladó számú büntetőügy érkezik, amely a büntetőeljárásról szóló törvény illetékességi szabályaiból is adódik. Az ügyáthelyezés nem számít rendkívüli eljárásnak az FT-n, mivel korábban többek között a Veszprémi Törvényszék is részt vett a törvényszék munkaterhének csökkentésében. Jelen helyzet azonban annyiban különbözik a korábbi ügyáthelyezésektől, hogy most az eljáró bíróság nem változik, az ügyeket a BKT bírái, mint a Fővárosi Törvényszékre kirendelt bírák tárgyalják le. A BKT segítségével így az FT-n felszabaduló kapacitások lehetővé teszik az ügyek mihamarabbi feldolgozását.

A nagyobb médiaérdeklődésre számot tartó büntetőügyek

A szóvivő rövid tájékoztatást adott a jelenleg nagyobb médiaérdeklődésre számot tartó büntetőügyeket – úm. a VV Fanni-ügy, a Hableány-ügy, a Gyárfás-ügy és a Quaestor-ügy – érintő aktuális kérdésekről. A VV Fanni-ügy decemberben tanúmeghallgatással folytatódik, majd a jövő év elején perbeszédek és határozathozatal várhatóak benne. A Hableány sétahajó roncsáról szóló híradásokkal kapcsolatban a szóvivő megjegyezte, hogy a hajóroncs őrzésére és tárolására a Fővárosi Törvényszék a bírósági eljárás kezdetekor szerződést kötött egy kft.-vel. A hajóroncs illetéktelen személy általi hozzáférésére vonatkozóan pedig az FT a szükséges intézkedéseket megtette. A Gyárfás-ügyben a bizonyítási eljárás a tanúk meghallgatásával ütemezetten halad. Ugyanez elmondható a Quaestor-ügy eljárására is, ahol nagy számú tanú és szakértő kihallgatása vár még a bíróságra, amely heti öt napon tárgyalja az ügyet.

A törvényszék épülethasználati rendje

Végezetül szó esett a törvényszék épülethasználati rendjéről is. Ennek kapcsán a szóvivő hangsúlyozta: a tárgyalóteremben az eljáró bíró a felelős az ügyre vonatkozó eljárási rend betartásáért, betartatásáért, ezen belül pedig a tárgyalásokon való részvétel, illetve a hang- és képfelvételek engedélyezéséért. A szóvivő továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézés érdekében az ügyfeleknek lehetőségük van a kezelőirodákba előzetesen regisztrálni.