Ágoston József (Fotó: Budaörsi Napló)

Ágoston József villanyszerelő mester elmondása szerint – írta a 24.hu – megszűnt az a gyakorlat, aminek köszönhetően fél évet is lehetett nyerni egy-egy hibajavítással: aki most nem tartja magát a dátumokhoz, drasztikus büntetésekre is számíthat.

Történt egy jogszabályváltozás a közelmúltban, amely jelentősen érinti az ingatlanpiacot és a villamos szakmát is, mégis kevesen tudnak róla. Ennek értelmében az üzemeltetőnek villamosbiztonsági felülvizsgálat elvégzéséről kell gondoskodnia legalább 6 évenként a lakóépületek villamos berendezésén. Lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén a villamosbiztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha fázisonként 32 A-nál nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések. Fontos, hogy a két feltételnek együtt kell teljesülnie.

Röviden összefoglalva tehát: ha bérbeadás vagy eladás történik, el kell készíteni az úgynevezett villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot.

Ágoston József villanyszerelő mester szerint a szeptemberi módosítások a kelleténél kisebb visszhangot kaptak, pedig az ellenőrzések száma megszaporodott annak érdekében, hogy a visszaélések számát drasztikusan csökkenteni lehessen.

Régebben bevett szokás volt, hogy ha lejárt valamely villamossági engedély, akkor azt csak az utolsó utáni pillanatban oldották meg a tulajdonosok. Ennek vége van, a dátumokat már nem lehet kitolni, meghosszabbítani. Ha a felülvizsgálat rendben van, akkor nincs baj, de ha hibát észlelnek a hatóságok, abban az esetben nem lehet elkerülni a bírságot – értékelt a szakember.

A szakember hangsúlyozta: a korábbiakkal ellentétben ma már egyszerre járnak le a tűzveszélyt, az érintésvédelmet és a villámvédelmet érintő határidők, ennek értelmében egyszerre végzik a felülvizsgálatokat is.

Mint fogalmazott, Magyarországon a lakástüzek jelentős része villamos tűz. Ez azért van, mert a felújítások során a legtöbben csak a külcsínnel foglalkoznak, de ami a falban van, arra nem fordítanak különösebb figyelmet. Úgy véli, a 2000-es éveket megelőzően épült házak 70 százalékánál biztosan gond van a villamossággal, az ezt követő időszakban viszont már stabilizálódott a helyzet, hiszen a szabványok jók, és a rendelkezésre álló technológia is sokat fejlődött.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő napelemekkel kapcsolatban azt mondta, hogy itt is törvényi változások várhatóak, a mérőhelyek a jövőben nem lehetnek majd szabványtalanok.

Gyenge pontja ez a rendszernek, mert a napelemes cégek kihagyják az ajánlataikból a villamossági előírásokat. Az iparágban sajnos nem csak villamos szakemberek dolgoznak, az alkalmazottak gyorstalpalón sajátítják el a tudnivalókat, amik egy általános gépészeti tudást igényelnek. De 800-1000 voltos egyenáramú hálózatok is létre tudnak jönni, aminek a kiépítéséhez tényleges szaktudásra lenne szükség – magyarázta az elektrotechnikus.

Ágoston József kitért továbbá arra is, hogy a lakásfelújításokhoz felelős műszaki vezetőt kell fogadni, de sokan erre a költségvetésben és a kivitelezésnél sem gondolnak. Jellemzően az ismerős villanyszerelő köti be az áramot, de arról tanúsítványok kellenek, építési naplót kell írni, dokumentálni kell a folyamatot. Erre nem minden villanyszerelő képes, mert nem feltétlenül vannak meg hozzá a végzettséget igazoló okmányai.

Arról is beszélt, hogy az új otthonteremtési kedvezmények miatt még inkább le vannak terhelve a villanyszerelők. Új trend, hogy a koronavírus-járvány következtében egyre többen költöznek haza, és vállalnak munkát itthon, de azt javasolja, hogy mindig legyünk körültekintőek a szakemberek kiválasztásakor.

Ausztria elszívta a jó szakembereket, de ők most elkezdtek visszaszivárogni. Az idősebbek elgondolkoznak, hogy inkább itthon kellene dolgozniuk, így több időt tölthetnek a családtagjaikkal, és nem sokkal kevesebb a bérezésük sem. Ráadásul nem egyszer előfordul, hogy a külföldi cégek átverik a jóhiszemű magyar szakembereket. Az érem másik oldala, hogy tapasztalataink szerint nem a legjobb munkaerő tér vissza Magyarországra, ezért mindig megfontoltan döntsünk valaki mellett vagy ellen – tette hozzá a villanyszerelő mester.

A villamossági szektorban tehát várhatóan a mostaninál is nagyobb lesz majd a kereslet, de a hazavándorlási tendenciával a kínálat is valamelyest emelkedni fog.