Körtvályes Tivadar

A légitársaságok jó része már az új elvek szerint működik – írta a HVG.

Fellélegezhetnek a légitársaságok, az EASA nem fogadta el azt a többek által felvetett javaslatot, amely szerint az utasok biztonsága érdekében le kellene zárni a középső üléseket, hogy így is csökkentsék a Covid-19-járvány terjedésének a veszélyét. A javaslat elfogadása súlyos következményekkel járt volna, hiszen a középső ülések forgalomból kivonása azt jelentené, hogy a gépek legfeljebb 66 százalékos töltöttséggel repülnek.

„Európában a nyereségességhez legalább 73-75 százalékos töltöttség szükséges, így a középső székek kivétele azt jelentené, hogy minden légitársaság veszteségessé válna. Két választásuk lenne a cégeknek: a veszteséges működés fenntartása, illetve a jegyárak drasztikus emelése” – mondta a HVG-nek Körtvélyes Tivadar, az AIRPortal főszerkesztő-helyettese.

Szerinte nincs is szükség a székek harmadának lezárására. „Az EASA előírta a nagy hatékonyságú HEPA-szűrők használatát – ilyen berendezések eddig csak az új gépeken voltak – és ez azt is jelenti, hogy a gépeken három percenként teljes egészében kicserélődik a levegő. A légáramlás pedig nem vízszintes, hanem függőleges és lefelé irányul. Három helyen áramlik a levegő, az utasok által szabályozható befúvókon, illetve a fal mellett, és a lábnál lévő rácsokon keresztül távozik. A nemzetközi légiforgalmi szervezet, az IATA által készített tanulmány szerint százezer légiutast vizsgáltak meg, s egy esetben sem nyert bizonyítást, hogy valaki a repülőgépen kapta volna el a koronavírus-fertőzést. A maszkviseléssel, a HEPA-szűrőkkel és a levegőáramoltatással megelőzhető a vírus terjedése” – magyarázta.

Míg a repülőgépeken valóban kicsi a fertőzésveszély, az utasfelvételnél, a biztonsági ellenőrzésnél és a repülőbe beszállás során nagyobb a kockázat. Az EASA által elfogadott szabályok szerint mindenhol ügyelni kell arra, hogy meglegyen az emberek közötti legalább másfél méteres távolság, s csökkenteni kell annak a veszélyét is, hogy a különféle tárgyak megfogásával kerüljön át a vírus az egyik emberről a másikra.

Ennek érdekében az EASA a következő előírásokat fogalmazta meg:

  • Bátorítani kell az embereket a digitális és fizikai kapcsolat nélküli megoldások – utasfelvétel otthonról, illetve érintésmentes fizetés – alkalmazására.
  • A repterekre csak az utasokat, illetve a légikikötőben dolgozókat lehet beengedni, az ott dolgozókat pedig átlátszó plexielválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
  • Folyamatosan kell takarítani az épületet, különös tekintettel a biztonsági ellenőrzésnél használt műanyag tálcákra. Ezek – legalábbis az EASA szerint – akár kiválthatóak lehetnek egyszer használatos tartókkal is.
  • Az EASA, amely szerint hasznos a belépők hőmérsékletének a mérése is, csak fokozatosan engedi a reptéri üzletek megnyitását, s ott, ahol még egyetlen bolt sem üzemel, biztosítani kell az utasok számára ivóvizet.
  • Az EASA kötelezővé tette a maszkok használatát: a reptérre belépéstől kezdve az érkezési repülőtér épületének elhagyásáig viselni kell a szájat eltakaró védőeszközt.

A gépek fedélzetén is megváltozik az élet:

  • Korlátozzák az étel- és italfelszolgálást, és felfüggesztik a vámmentes áruk forgalmazását.
  • Az egyik mellékhelyiséget csak a személyzet használhatja.
  • Ha az egyik utason a gépen jelennek meg a Covid-19-járványra jellemző tünetek, akkor a beteget el kell különíteni és lehetőleg az utolsó sor ablak melletti széken kell elhelyezni úgy, hogy kikapcsolják az ülés fölötti levegőbefújót. A beteg közelében lévő utasokat – minden irányban két-két széknyi távolságig – az érkezési reptéren ki kell kérdezni, és adataikat rögzíteni kell.
  • S még egy: eddig is gyakorlat volt, hogy az utasokat a személyzet próbálta az ülőhelyeken tartani, ez most még inkább így lesz, a minimálisra akarják csökkenteni a sétálgatást.

„A szabályok betarthatók, igyekeztek olyan megoldást találni, ami nem csak észszerű, hanem működőképes is. Addig mindenképpen működni fog a rendszer, amíg nem fognak újra komoly tömegek repülni. De az lehet, hogy ha ismét beindul a légiforgalom, akkor új megoldásokat kell találni a beszállításra. De bízunk abban, hogy amikorra helyreáll a légiközlekedés, már eltörlik a szabályozásokat, mert lesz vakcina vagy gyógyszer. Utóbbira van idő, az előrejelzések szerint két év alatt sem fog visszatérni az utaslétszám a tavalyi szintre” – vélekedett Körtvélyes Tivadar.

A légitársaságok többsége már az EASA szabályozás közzététele előtt megszigorította a higiéniai előírásokat, a Wizzair például május 1-től vezetett be új szabályokat. Az utasok és a személyzet védelme érdekében hozott intézkedések részeként arra kérik az utasokat, hogy az interneten végezzék el az utasfelvételt, illetve online vásárolják meg a kiegészítő szolgáltatásokat, beleértve az extra poggyászt, hogy minimálisra csökkentsék az emberekkel való indokolatlan érintkezést a repülőtéren. Ajánlják az önkiszolgáló poggyászfeladás és a gyorsított biztonsági ellenőrzés igénybevételét azokon a repülőtereken, ahol erre lehetőség van. „Noha a Wizz Air összes repülőgépén alkalmazott HEPA-szűrők hatékonyan kiszűrik a vírusok és baktériumok 99,7%-át az utastérből, május 1-jétől a személyzetnek és az utasoknak is kötelező lesz arcmaszkot viselni a repülés teljes időtartama alatt. Utaskísérőink minden utas számára fertőtlenítő törlőkendőt biztosítanak és eltávolítottuk az üléstartókból a fedélzeti magazinokat” – közölte a Wizzair.

A május 20-i EASA-közlemény után a Wizz Air azt közölte, szorgalmazzák, hogy a repülőterek is vegyék ki a részüket a járvány elleni védekezésben, vagyis vezessék be a szükséges ellenőrzéseket (pl. hőmérsékletmérés a repülőtérre való belépéskor, kézfertőtlenítő-adagolók kihelyezése), amelyek csökkentik a járvány terjedését, és hozzájárulnak minél több ember egészséges és biztonságos utazásához.

Michael O’Leary

A legnagyobb európai légitársaság, a Ryanair üdvözölte az új EU-s előírásokat, amelyek az ír diszkontlégitársaság szerint lehetővé teszik az európai idegenforgalom júliusi-augusztusi újraindulását. A Ryanair ugyanakkor felszólította az ír és a brit kormányt, hogy vonja vissza azon döntését, amellyel 14 napos karanténba kényszerítette az Európából érkező utasokat. „A 14 napos önelszigetelés végrehajthatatlan és nem hatékony” – hangsúlyozta a társaság vezére, Michael O’Leary, aki szerint a karantént az EASA által is előírt szájmaszkviseléssel lehetne kiváltani. O’Leary úgy véli, elégséges lenne, ha a hatóságok a repülőgépek mellett a vonatokon és a londoni metróban utazók számára is előírnák a maszkok viselését.