A jegybank közleménye szerint az euróban kiszámítandó biztosítás vagy garancia nem tartalmazhat olyan önrészt, amelynek levonása veszélyezteti a kártérítéssel élő jogos igényének megtérítését. A felelősségbiztosítás vagy garancia minimális összegét a szolgáltatók tevékenységük típusa és nagyságrendje, valamint kockázati profiljuk alapján számíthatják ki. Utóbbit az előző egy évben beérkezett kártérítési kérelmek, a fizetéskezdeményezési műveletek és az elért fizetési számlák alapján kell kalkulálni. A tevékenység nagyságrendjénél a számítás módját a fizetés-kezdeményezési műveletek összesített nagyságrendje, illetve a számlainformációs szolgáltatásban érintett ügyfelek száma adja (sávosan az egyre nagyobb volumennél egyre kisebb arányú tartalékolás szükséges). A jegybank elvárja, hogy a szolgáltatók legalább évente vizsgálják felül, és szükség esetén számítsák újra szakmai felelősségbiztosításuk vagy garanciájuk minimális összegét - írták.

A közlemény szerint az előírt biztosítékra hibás vagy késedelmes teljesítés, illetéktelen hozzáférés, elmaradt szolgáltatás miatti kártérítési igény esetén lehet szükség.

Az MNB felidézte, hogy Magyarországon január 13-án léptek hatályba az új európai pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelv alapelvei, így az ügyfelek az innovatív fizetési megoldásokat és számlainformációs eszközöket kínáló szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A számlainformációs szolgáltatás online mutatja a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatójánál vezetett fizetési számláik adatait, a fizetéskezdeményezési szolgáltatással pedig az ügyfélnek nem kell a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatójánál kezdeményezni a fizetést - olvasható a közleményben.

Az MNB-hez még nem érkezett engedélyezési, bejelentési kérelem fizetés-kezdeményezési vagy számlainformációs szolgáltatás indítására. Az érdeklődők az intézmény honlapján találnak tájékoztatást az ajánlásról.