Az európai bírói szövetségeknek egyre súlyosbodó aggályaik vannak, elsősorban a lengyelországi folyamatok miatt – írta meg az Index.

Egy újabb, úgynevezett szájkosártörvénnyel a lengyel kormány végképp elhallgattatná a bírói társadalmat, így az utóbbi hetekben is sokat romlott a jogállamiság helyzete és megítélése. A jogszabályról már az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló testülete, a Velencei Bizottság is megállapította: aláássa a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét. Február 14-én mindennek ellenére hatályba lépett a jogszabály, és be is bizonyosodott, hogy ez a célja, hiszen Jean-Claude Wiwinius, Jose Igreja Matos és Kees Sterk mostani leveléből világosan kiderül: máris felfüggesztettek egy lengyel bírót, és megvonták fizetése 40 százalékát is azért, mert az alkalmazta az európai jogot.

Két lengyel bíró, Monika Frackowiak és Dariusz Mazur néhány hete részletesen elmondta az Indexnek, mi történt azóta, hogy a lengyel kormány elkezdte az úgynevezett nagy igazságügyi reformot:

sérültek a jogaik, zaklatásnak, lejárató kampánynak és fegyelmi eljárásoknak kerültek a kereszttüzébe, holott törvénytelenséget, szabálytalanságot nem követtek el. A bírói társadalmat, azaz a független ítélkezést érő folyamatos sérelmek, és elsősorban a lengyel bírósági rendszert érintő törvénymódosítások nyomán az Európai Bizottság többször uniós jogsértést állapított meg, kötelezettségszegési eljárásokat követően pedig megindította Lengyelországgal szemben a 7-es cikkely szerinti jogállamisági eljárást.

Az európai legfelsőbb bíróságok szövetsége, az európai bírói egyesület és az európai igazságügyi tanácsok hálózatának elnökei által írt levél ide kattintva olvasható.