A bolgár-török határon rendezett ceremóniával hivatalosan is megkezdte működését az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, amelynek a külső uniós határok biztosításában jut kulcsfontosságú szerep.

A Frontex megerősítésével létrejövő új szervezet mostantól szorosan figyelemmel kíséri majd az uniós külső határokat, és együttműködik a tagállamokkal a külső határokat fenyegető biztonsági kihívások gyors azonosítása és kezelése érdekében.

Az ügynökség szerepe és tevékenysége jelentősen kibővül. Állandó állománya több mint megkétszereződik, és az ügynökség első ízben lesz képes saját eszközöket beszerezni és azokat rövid időn belül bevetni a határműveletek során. Az ügynökségnek legalább 1 500 fős határőr-tartalékállomány és jelentős műszakieszköz-állomány áll majd rendelkezésére – azaz műveletei során nem szembesül többé létszám- vagy eszközhiánnyal. Az Európai Határ- és Parti Őrség az uniós határigazgatási normák végrehajtását rendszeres kockázatelemzéssel és a tagállamok sebezhetőségére fókuszáló elemzéssel fogja biztosítani.

Az EU bel- és migrációs ügyi biztosa: Dmitrisz Avramopulosz

„A mai nap mérföldkő az európai határigazgatás történetében. Az egyes tagállamok külső uniós határai ezentúl valamennyiünk külső határai lesznek – jogi és operatív szempontból egyaránt. Nem egészen egy év alatt olyan teljes körű európai határ- és partiőrség-rendszert hoztunk létre, amely valóra váltja a tagállamok és az Unió közötti közös felelősség és szolidaritás elveit. Éppen ez az az európai válasz, amelyre a 21. század biztonsági és migrációs kihívásainak kezeléséhez szükségünk van” - jelentette ki a Kapitan Andreevo határállomáson rendezett megnyitóünnepségen Dmitrisz Avramopulosz, az EU bel- és migrációs ügyi biztosa.

„Az új ügynökség erősebb lesz, és alkalmasabbá válik az Európa külső határain felmerülő migrációs és biztonsági kihívások kezelésére. Az ügynökség stresszteszteket fog végezni a külső határokon annak érdekében, hogy a problémák még a válságok kialakulása előtt napvilágra kerüljenek. Az ügynökség képes lesz operatív segítséget nyújtani a határaikon támogatást kérő szomszédos harmadik országoknak, valamint a nyomozások előmozdítása érdekében megosztani a határon átnyúló bűnözéssel kapcsolatos hírszerzési információkat a nemzeti hatóságokkal és az európai ügynökségekkel. Új partiőrség-funkciói révén Európa tengeri határain is kulcsfontosságú szerepet tölt majd be” - szögezte le Fabrice Leggeri, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A Bizottság szerint az Európai Határ- és Parti Őrség létrehozásával helyére kerül az európai külső határok megerősítésének utolsó hiányzó láncszeme is, így az emberek továbbra is szabadon élhetnek és mozoghatnak az Európai Unió területén. Ez hozzájárul annak a kötelezettségvállalásnak a teljesítéséhez, hogy az év végéig helyreálljon a schengeni térség rendes működése és megszűnjenek az ideiglenes belső határellenőrzések.

  • Az új ügynökség működése az elkövetkező hónapokban fokozatosan indul be:
  • 2016. OKTÓBER 6.: az új ügynökség jogi szintű működésbe lépése
  • 2016. DECEMBER 7.: a gyorsreagálású tartalékállomány és a gyorsreagálású eszközállomány működésbe lépése
  • 2016. DECEMBERIG: 50 új ügynökségi munkatárs felvétele
  • 2017. JANUÁR 7.: a visszatérési állományok működésbe lépése
  • 2017. JANUÁR–MÁRCIUS: az első sebezhetőségi elemzések elvégzése.