A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben az I. rendű vádlottat emberölés előkészületével, míg a II., III., IV., V. és VI. rendű vádlottakat társtettesként elkövetett csalás bűntettével vádolja az ügyészség – tájékoztatott közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A vádirat szerint a korábban ügyvédként dolgozó I. rendű vádlott elhatározta, hogy felbérel valakit az unokatestvére volt élettársának, azaz a sértettnek a megölésére. Ezen szándékáról akként számolt be a II. és III. rendű vádlottaknak, hogy a bűncselekmény megrendelője a sértett volt élettársának édesapja. A II. és III. rendű vádlottak ezt követően elhatározták, hogy elhitetik az I. rendű vádlottal, hogy rendelkeznek a cselekmény végrehajtásához szükséges – külföldi – kapcsolattal, valójában azonban az I. rendű vádlottat egy „ál-bérgyilkosnak” mutatták be. A megbeszélésről hangfelvételt készítettek, annak felhasználásával pedig a sértettől is pénzt követeltek, aki fizetett is számukra – a felvételt ugyanakkor nem kapta meg a vádlottaktól.

Az előkészítő ülésen a terheltek közül a III. rendű vádlott úgy nyilatkozott, hogy elfogad mindent, ami a vádban van, és elfogadja, a büntetést, amit az ügyészség indítványoz és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezt azonban a bíróság nem fogadta el.

A bíróság álláspontja szerint a beismerő nyilatkozat mind a vádirat állításainak tényét, mind a bűnösséget illetően aggályosak, a nyilatkozat arra irányul, hogy a vádlott inkább túl akar lenni az eljáráson, nem akar benne részt venni. Ezen túlmenően indokolásában pedig felhívta a figyelmet arra: a törvényhozónak nem az volt a célja, hogy az eljárást mindenképpen minél egyszerűbb módon lehessen befejezni, ezért szükségesnek ítélte meg ezen vádlott vonatkozásában is a bizonyítási eljárás lefolytatását.

Az eljárás jelen szakaszában a többi vádlott nem ismerte el a bűnösségét, így a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, majd ezt követően a vád és a védelem képviselői előadták bizonyítási indítványaikat.

Az ügy korábbi szakaszáról írott közlményünket ide kattintva lehet elérni.