Dr. Borbély Zoltán (Foto: RTL Híradó)

Dr. Borbély Zoltán, közlekedési szakjogász az RTL Híradóban elmondta a javaslattal kapcsolatban, hogy ha valakit szabálysértési eljárásban tiltottak el, akkor egy évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget vétség miatt, de hogyha valakit büntetőeljárásban tiltottak el, az már három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget.

Az RTL Híradó riportjában a fentiekkel kapcsolatban elhangzott, hogy három év börtönre azok számíthatnak, akiknek a rendőrök már elvették a jogosítványát, mégis volánhoz ülnek. Hangsúlyozták, Pintér Sándor belügyminiszter szerint az ilyen sofőrök különösen veszélyesek a társadalomra.

Dr. Borbély Zoltán a tervezett módosítással kapcsolatban azt is elmondta, hogy arról van szó, hogy egy olyan cselekményt, ami eddig szabálysértés volt, a törvényalkotó a Büntető Törvénykönyvbe fog beiktatni pontosan azért, mert a társadalomra nagyon veszélyes.

A riportból kiderült az is, hogy a hatóságok összesen 3086 embert tiltottak el a vezetéstől 2021 első két hónapjában, valamivel kevesebbet, mint 2020 azonos időszakában.

Elhangzott az is, hogy a módosítási javaslatot a kormány már benyújtotta a Parlamentnek.

(Címfotó: illusztráció)