Margaritisz Szkínász

A koronavírus-járvány közvetlen hatást gyakorol az uniós menekültügyi és visszaküldési szabályok végrehajtására, a menedékkérők EU-n kívülről történő áttelepítését pedig effektíve fel kellett függeszteni. Az Európai Bizottság április 16-án iránymutatást adott ki arról, hogyan szükséges a menedékjogi és a visszaküldésre, valamint az áttelepítésre vonatkozó eljárások végrehajtása a koronavírus-járvánnyal összefüggésben – tájékoztatott a BruxInfo.

„Az iránymutatással segítségek kívánunk adni a tagállamoknak ahhoz, hogyan aknázzák ki az EU-szabályok által felkínált rugalmasságot az eljárások folytatásának biztosítása érdekében, miközben a lehetőségekhez képest maximális mértékben tekintettel legyenek az emberek egészségére és jogaira” – jelentette ki Margaritisz Szkínász, az európai életmód népszerűsítéséért felelős bizottsági alelnök, aki szerint, ha az életmódban változás is következett be az elmúlt hetekben, az „értékeinkben és elveinkben” viszont nem.

„Még egy egészségügyi vészhelyzetben is szavatolni kell az egyének alapvető jogait” – csatlakozott hozzá Ylva Johansson, belügyért és migrációért felelős biztos.

Ami a menekültügyi eljárásokat illeti, a Bizottság értelmezése szerint a menedékkérők nyilvántartásba vételének és az általuk benyújtott kérelmek elbírálásának a járvány idején is folytatódniuk kell. A kérelmek feldolgozására és elbírálására a jogszabály által meghatározott határidők szigorú betartásától ugyanakkor el lehet tekinteni, illetve maximális rugalmasságra van lehetőség. A testület ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az eljárások időbeli elhúzódása nem jelentheti azt, hogy a kérelmet benyújtó személyek számára nem biztosítják a szabályokban előírt fogadási feltételeket.

A személyes interjúkat videókonferenciákkal is lebonyolíthatják, de szükség esetén akár el is tekinthetnek tőle.

A dublini rendeletet illetően, a Bizottság valamennyi tagállamot arra bátorít, hogy minél gyorsabban kerítsenek sort a menedékkérők visszaküldésére (erre akkor van lehetőség, ha egyértelmű, hogy valakit egy másik tagállamban regisztráltak, majd eljött onnan). A menekültügyi transzferek végrehajtása során ugyanakkor figyelembe kell venni a célországban uralkodó járványügyi helyzetet és az egészségügyi rendszer leterheltségét. A tagállamok ebben az esetben megegyezhetnek a transzferek későbbi időpontra történő elhalasztásáról főleg a kísérő nélküli fiatalkorúak és családegyesítések esetén.

Ami a nemzetközi oltalmat kérők fogadásának feltételeit illeti, az iránymutatás értelmében a karanténra és az izolációra vonatkozó intézkedéseknek „ésszerűnek, arányosnak és hátrányos megkülönböztetéstől mentesnek kell lenniük”. A kérelmezőknek biztosítani kell a szükséges egészségügyi ellátást. A zárt objektumokban tartott menedékkérőknek biztosítani kell a hozzáférést a friss levegőhöz.

Ha a közegészség védelme miatt nem lehet azonnal ujjlenyomatot venni, a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy erre az ok megszűnését követő 48 órán belül sort kerítsenek.

A Bizottság szerint a tagállamoknak nem szabad felhagyniuk az elutasított menedékkérők visszaküldését célzó előkészületekkel, és ha lehet még nagyobb hangsúlyt kell most helyezni az önkéntes visszatérések ösztönzésére.

Márciusban az előző hónaphoz képest közel a felére (4650-re) esett vissza a regisztrált illegális határátlépési kísérletek száma Európa fő migrációs útvonalain – állítja friss havi jelentésében a Frontex. Az EU külső határőrizeti ügynöksége szerint az első negyedévben 24 és félezer illegális határátkelési kísérletre derült fény, 26 százalékkal többre, mint 2019 hasonló időszakában.

A kelet-mediterrán migrációs útvonalon jegyezték fel a múlt hónapban a migránsok felét úgy, hogy februárhoz képest 38 százalékkal, 2300 főre csökkent a számuk.