A visszterhes vagyonátruházási illeték fogalmával jobb megismerkedni mielőtt lakásvásárlásra kerülne a sor, hiszen ez jelenti az egyik legnagyobb járulékos költséget. A jelenlegi szabályozás alapján az illeték mértéke az ingatlan típusától függetlenül 4%. Ennek alapját pedig az ingatlan vételára jelenti, például egy 20 millió forintos ingatlan esetén 800 ezer forintra jön ki – írta a Bankmonitor.hu.

Ugyanakkor, ha valaki legfeljebb 3 évvel korábban adott el ingatlant, akkor az újonnan vásárolt ingatlan és a régi ingatlan vételárának különbözete jelenti az illeték alapját (ún. cserét pótló vétel). Mégpedig úgy, hogy egy eladással, egy vétel állítható szembe, viszont ha több ingatlan eladása is megtörtént, akkor a legkedvezőbb illetékalapot eredményező értékesítés választható ki.

A 2018 előtti szabályok értelmében csak az egy évvel korábban értékesített ingatlan vételárával volt csökkenthető az illetékalap, így ez a változás mindenképpen kedvező. Ugyanakkor, ha a régi lakást az új lakást megvételét követően értékesítik, akkor a vásárlást követő egy évig vonható le az illetékalapból.

Bizonyos esetben mentesülni lehet az illeték megfizetése alól:

  • Amennyiben az eladott lakás értéke magasabb, mint a megvásárolt lakás értéke, akkor az illetéket nem kell megfizetni.
  • A 35. év alatti első lakáshoz jutók kaphatnak 50% illeték kedvezményt, ha a megszerzett tulajdon értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.
  • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített (például a most felkapott lakóparkok, társasházak), 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása mentes az illetékfizetési kötelezettség alól.
  • Az otthonteremtési támogatás (CSOK) keretében igényelt támogatás levonható az illetékalapból.

Arra mindenképp figyelni kell, hogy a lakás megvásárlása után 30 napon belül bejelentsék a vagyonszerzés tényét, mert különben mulasztási bírságot szabnak ki.

További könnyebbséget jelent, hogy az első lakásvásárlásnál az illetéket 12 egyenlő részletben, egy év alatt is ki lehet fizetni, amelyre vonatkozóan már nincs életkori, sem az ingatlan értékre vonatkozó megkötés.