Az előterjesztők képviseletében - miként arról az MTI beszámol - Bartos Mónika (Fidesz) expozéjában kifejtette: a javaslat az ügyvédi irodáknak is lehetővé tenné, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) válasszák. Az egyéni ügyvédeknek már eddig is lehetőségük volt erre - jegyezte meg. A katásoknak főszabály szerint havi 50 ezer forintot kell befizetniük - emlékeztetett, hozzátéve, hogy a korábbi 6 millió forintos bevételi határ 12 millióra emelkedett. Az előterjesztés emellett könnyítést tartalmaz a kisvállalati adózóknak, azaz a kivásoknak is a veszteségelhatárolás és - leírás területén - közölte Bartos Mónika.

Cseresnyés Péter , a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a kormány nevében támogatásáról biztosította a javaslatot.

Az MSZP egyetért a céllal , de várja hozzá a magyarázatot Mesterházy Attila szerint nem ízléses, hogy jogászok terjesztik be a jogászokat érintő szabályozást. A szocialista politikus kifogásolta, hogy - mint mondta - 2010 óta a központi adók száma majdnem megduplázódott. Mindennek ellenére támogatandó célkitűzésnek nevezte, hogy az ügyvédi irodák is választhassák a katát, de sem a javaslat módszerét, sem a magyarázatát nem tartotta megfelelőnek. Ezért az MSZP később alakítja ki álláspontját az indítványról.

A Jobbik támogatja a módosítást , de hiányolja a szakmai érveket. Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott: nincs különösebb probléma azzal, hogy ügyvédi irodák is lehessenek katások, hiszen jellemző módon a kezdő, magyar tulajdonú társaságok kerülhetnek a kedvezményezetti körbe. Ezért támogatja az előterjesztést. A jobbikos politikus is hiányolta ugyanakkor az intézkedés melletti szakmai érveket.

Az LMP elutasítja a szerinte igazságtalan előterjesztést . Schmuck Erzsébet (képünkön, MTI Fotó: Illyés Tibor) szerint a javaslat igazságtalan, "egy lobbinyomulás törvénybe öntése", amellyel egy "arra érdemtelen szűk csoportot" akarnak adóforintokból gazdagítani. "Arra rá nem szorulók zsebébe tömnének pénzt" - fogalmazott, hozzátéve: egy ügyvéd ötöd-, tizedannyi adót fog fizetni arányaiban, mint egy egyszerű adózó. Ezért az LMP nem támogatja az előterjesztést.

További részletek:

  • A törvénymódisítási javaslat ide kattintva olvasható.
  • A témával kapcsolatos korábbi közleményünk ide kattintva olvasható.