Raggi vetélytársa, a kormánykoalíciót irányító balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, Roberto Giachetti a római voksok 33 százalékát szerezte meg.

„Egy új időszak kezdődik velünk – mondta a 37 éves ügyvédnő, aki mindössze öt éve fogott hozzá a politizáláshoz. – Azon fogunk dolgozni, hogy a törvényesség és az átláthatóság visszatérjen a város intézményeibe.”

A mozgalomból párttá alakult, a hagyományos pártpolitikát elutasító, euroszkeptikus M5S meglepetésszerű győzelmet aratott Torinóban is, ahol az öt éve hivatalban lévő Piero Fassino PD-s politikus az M5S jelöltjével, Chiara Appendinóval szemben maradt alul. Appendino a szavazatok 55 százalékát szerezte meg.

Megfigyelők szerint az M5S-nek a korrupció, a hivatali visszaélések és az adócsalások elleni keményebb fellépésről szóló üzenete sok szavazónál célba talált. Elemzők szerint a Beppe Grillo komikus alapította M5S római győzelme azt bizonyítja: a mozgalom készen áll a két év múlva esedékes parlamenti választásokra, hogy Olaszország kormányzásáért szálljon versenybe.


Százhuszonhat településen tartottak második fordulót vasárnap, ott, ahol június 5-én egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, így a legnagyobb városokban, Rómában, Milánóban, Torinóban, Bolognában és Nápolyban is.

A szavazásra jogosultak 50,5 százaléka járult az urnákhoz.

A Matteo Renzi olasz kormányfő vezette Demokrata Párt jelöltjei Milánóban és Bolognában nyertek. Nápolyban Luigi De Magistris, a hivatalban lévő független polgármester győzedelmeskedett.

A jobbközépnek nem sikerült nyernie egyik nagyvárosban sem, a kelet-olaszországi Trieszt városában azonban az Új Jobbközép (NCD) nevű párt színeiben induló Roberto Dipiazza lett a polgármester.

Renzi szerint az önkormányzati választás „helyi döntés”, és nem a kormányról szól. Az olasz sajtó és az ellenzék azonban olyan belpolitikai tesztként értékeli a 2014 februárjában választások nélkül miniszterelnökké kinevezett Renzi számára, amely tovább gyengítheti a legutóbbi, áprilisi közvélemény-kutatások szerint 31 százalékon álló kormányt. Matteo Renzi az őszi alkotmányos népszavazás eredményétől tette függővé maradását.