A kamara tisztségviselői a napi harcok részleteivel sokkal inkább tisztában vannak, mint mások, akik viszont hiányolnak valamit - hívja fel a figyelmet elemzésében dr. Réti László (képünkön) a Kamara elnöke, utalva részben a csoport korábban közzétett állásfoglalására is (lásd ennek részleteit ide kattintva) a kamatai érdekvédelmi munkával kapcsolatosan. - Akik olyasmit hiányolnak - fejti ki véleményét-, mint például egy kicsit látványosabb bravúr, egy figyelmet és repektust kiváltó diadal. Vagy ami egy korszerűbb, "átjövőbb" kommunikáció.

A BÜK elnöke szerint a hiányérzet természetes, bármennyire is része az érdekvédelem a kamarai munka hétköznapjainak. A "helyzet és a kép(zet)" - mutat rá - nem ugyanaz. A kép pedig maga is tény. Természetes helye és szerepe van tehát a kritikának - hangsúlyozza -, a figyelemfelhívásnak és ösztökélésnek is. És szerinte nem jó válasz, hogy sokan közömbösek vagy annak tűnnek, nem jó válasz, hogy - mint írja - "a te hibád, hogy nem érted, hogy mit miért nem lehet, vagy nem édemes azt és úgy, ahogy te most gondolod".

A BÜK elnöke szerint ezért fontos az a dokumentum, amit egy ügyvédi közösség – ahogy nevezi: "valódi baráti kör" - állított össze, amely a Kollégák a XXI. századi ügyvédségért csoport néven jegyzi írásait.

Dr. Réti László a BÜK elnökeként üdvözöli az írást és a fórum-kezdeményezést is. Javaslataik, felvetéseik - fejti ki álláspontját - friss lendületet adnak egy folyamatnak, amely véleménye szerint éppen tizenegy éve bontott zászlót és "kapott történelmi méretű támogatást" a 2006-os kamarai választásokon.

Azt javasolja, hogy "olvassunk, beszéljünk róla, mik az eszközök, hol vannak a feladat- és hatáskörök, mik a célok, és mi az azokhoz vezető út. Mit kell jobban, mit másként, mint láthatóbban tenni. És persze cselekedjünk is, közösen, együtt."

Véleményét összegezve azt mondta: üdvözli "a következő kamarai generációt".