Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára hangsúlyozta: Magyarország nem csak cél- és tranzit-, hanem kibocsátó ország is az emberkereskedelem szempontjából.

Az emberkereskedelem a modernkori rabszolgaság egy szörnyű formája, amelyet az Egyesült Államok partnereivel, köztük Magyarországgal együttműködve gyökerestől fel akar számolni - erről Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszélt.

Colleen Bell és Gajus Scheltema

Az amerikai nagykövet kiemelte: Magyarországnak a bevándorlók és menedékkérők megnövekedett száma miatt súlyos kihívásokkal kell szembenéznie, ez pedig nagyobb felelősséggel is jár az emberkereskedelem elleni harcban.

Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete ezzel kapcsolatban arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy nyújtsanak támogatást a háborús övezetekből érkező embereknek, és gondoskodjanak arról, hogy az akaratukon kívül Magyarországra érkezőknek "jó helyük van" addig, amíg regisztrálják őket és tovább nem indulnak.

A Magyarországról kiinduló emberkereskedelem célországainak számító Hollandia, Ausztria, Nagy-Britannia, Belgium és Svájc diplomáciai képviselői azt hangsúlyozták, hogy nemzeti hatóságaik együttműködnek a magyar állami és civil szférával az emberkereskedelem megakadályozása és kezelése, valamint az áldozatok segítése érdekében.

Colleen Bell külön megjegyezte, hogy számára kiemelten fontos kérdés az emberkereskedelem elleni fellépés, mivel korábban aktív tagja volt az emberkereskedők áldozatává vált nőket és gyerekeket segítő egyesületeknek.

A nagykövet dicsérte a Belügyminisztériumot, amiért más lépések mellett a Szigeten, a fesztiválon felállított sátrában végzett figyelemfelhívó és megelőző tevékenységével is hozzájárul az emberkereskedelem megelőzéséhez. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a kérdés kezelése érdekében a magyar hatóságoknak erősíteniük kell az együttműködésüket a civil szervezetekkel, az áldozatokat segítő csoportokkal és az emberkereskedelem feltárásán dolgozó újságírókkal is.