A BÜK elnöke: a munka zavartalan, folyamatos

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, dr. Réti László jelezte: a fővárosi ügyvédek köztestülete minden fennakadás nélkül folytatja napi működését. Az elnök elmondta: az ítélet a 2014. februári választói közgyűlés határozatait nyilvánította érvénytelenné, így a kamarának nincsenek új megválasztott tisztségviselői. Az ügyvédi törvény szerint "a tisztségviselők megbízatása az új tisztségviselők megválasztásának napján szűnik meg". A kamara korábban (2010-2014-ig érvényben volt - a szerk.) megválasztott tisztségviselői - akik túlnyomó többségükben azonosak a 2014-es választáson megválasztottakkal - nyomban elfoglalták helyüket, a bizottságok működnek és a munka zavartalan, folyamatos - hangsúlyozta dr. Réti László. Egy szeptember 26-i nyilatkozatában hangsúlyozza: "Az első fokú határozat esetleges helybenhagyását követő teendőkre kellő módunk volt az elmúlt 15 hónapban felkészülni, így az problémát nem okozott és a továbbiakban sem okoz. Az ítélet indokolását bevárjuk, mert még nem kézbesítettek számunkra. Feladatainkat azt követően fogjuk újraértékelni".

A MÜK elnöke: a 2010-es BÜK tisztújítás eredménye éled fel

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, dr. Bánáti János az MTI megkeresésére szeptember 25-én szintén arról beszélt, hogy az ügyvédi törvény erre vonatkozó szakasza alapján a korábban választott tisztségviselők mandátuma addig tart, amíg az újakat meg nem választják. A mostani esetben nem ez történt, ezért a korábbi, vagyis a 2010-es választás eredménye éled fel. Ez az elnök személyében változást nem jelent, mivel korábban is dr. Réti László volt a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, az októberi elnökségi ülésre azonban már a 2010-ben megválasztott tisztségviselőket kell meghívni. A MÜK elnöke szerint azt, hogy az új választást mikor és milyen formában ismétlik meg, akkor lehet pontosan tudni, ha már írásba foglalják a csütörtöki ítéletet, számos részlet ugyanis abból fog kiderülni.

Az Ügyvédi Összefogás Egyesület álláspontja

Az Ügyvédi Összefogás Egyesület csütörtökön közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével aznap helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését a Budapesti Ügyvédi Kamara 2014. évi választási közgyűlési határozatainak megsemmisítéséről. Álláspontjuk szerint (itt olvasható) ma nincs a BÜK-nek legitim vezetősége: "A jogerős határozat alapján megállapítható, hogy a mai naptól egyértelműen nem legitimek a Budapesti Ügyvédi Kamara megválasztott testületei és tisztségviselői"...

Az igazságszolgáltatásnak élveznie kell a közbizalmat

Az IM fokozott figyelemmel kíséri a jogerős ítélet végrehajtását

Az Igazságügyi Minisztérium elkötelezett aziránt, hogy az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megerősödjön; az ügyvédség az igazságszolgáltatási fontos részeként csak akkor tud eredményesen eljárni, ha e közbizalmat maradéktalanul élvezi, a szeptember 24-i jogerős ítélet a Budapesti Ügyvédi Kamara tavalyi közgyűlési határozatainak megsemmisítéséről e cél irányába tett lépésként is értelmezhető - jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Dr. Vízkelety Mariann az MTI kérdésére kifejtette: az ítélőtábla ítéletének végrehajtása a Budapesti Ügyvédi Kamara feladata, de ehhez majd az írásba foglalt ítélet megismerése szükséges. Az Igazságügyi Minisztérium, mint a törvényességi felügyeletet ellátó szerv, fokozott figyelemmel fogja kísérni a jogerős bírói ítéletnek végrehajtását.