Jogvédői aggodalmak

A módosítót ellenző szervezetek szerint a közös felügyeletet és a heti váltásos gyakorlatot a szülők eddig is választhatták közös megegyezés esetén. A törvény egészen eddig „éppen azt ismerte el, hogy a fokozott együttműködést, állandó kommunikációt és jó viszonyt feltételező gyereknevelési forma kizárólag a felek együttes igénye alapján működhet jól, ezért ezt a bíróság nem erőltethette rá a váló szülőkre” – írta a három jogvédő szervezet Facebookon közzétett közös állásfoglalása, miként arról a Telex beszámolt.

A jogvédő szervezetek szerint a váltott elhelyezést, illetve közös szülői felügyeletet közös megegyezés hiányában éppen azok a szülők szokták követelni, akik korábban erőszakos, bántalmazó magatartást tanúsítottak a családtagjaikkal szemben.

A Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség azt kéri „minden jóérzésű, a kapcsolaton belüli erőszakkal szemben nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is fellépni kívánó” országgyűlési képviselőtől, hogy ne támogassák az igazságügyi miniszter által benyújtott módosítást.

Az IM: régóta ismert szabályozási igényt elégítenek ki

Fontos, hogy eloszlassuk a közös szülői felügyelet, illetve a váltott gondoskodás körüli tévhiteket - írta október 20-i közleményében az Igazságügyi Minisztérium (IM).

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség azzal az állításával, hogy a kormány javaslata a bántalmazók kezébe ad több jogot, azt sugallja, hogy az elvált, külön élő szülők mind bántalmazók, kapcsolati erőszakot elkövetők. Ez az állítás azonban elfogadhatatlan, leegyszerűsítő és teljesen félreértelmezi a törvényjavaslat célját és a vonatkozó nemzetközi, illetve magyar szabályozást - figyelmeztetett az IM.

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter a Polgári törvénykönyv módosítására tett javaslatot, amely érinti a közös szülői felügyeletet, illetve a váltott gondoskodás témakörét. A módosítás egyértelműen a gyermekek mindenek előtt álló érdekét szolgálja – tudatták az MTI-hez eljutatott közleményükben.

A legtöbb európai országban automatizmus, főszabály a közös szülői felügyelet, továbbá az EU legtöbb országában dönthet a bíróság az egyik szülő kérelmére is a közös szülői felügyelet kérdésében - közölték.

A törvénymódosítást az Országgyűlés általánosvita-szakaszban kedden tárgyalta, az előterjesztést a kormánypártok mellett ellenzéki pártok is támogatták - áll a közleményben.

A módosítás egy régóta ismert szabályozási igényt elégítene ki. Nem telik el úgy hét, hogy erre vonatkozó állampolgári megkeresés ne érkezzen az IM-hez. Tavaly Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára és kezdeményezésére felállították a Családjogi Civil Munkacsoportot több mint 20 civil szervezet részvételével. A jelen előterjesztésben szereplő szabályozás már akkor napirendre került - tették hozzá.

A jelenlegi magyar szabályozás alapján, ha a szülők nem tudnak megállapodni a szülői felügyelet kérdésében, a bíróság döntésre kényszerül, hogy a gyermek felett melyik szülő gyakorolja a felügyeleti jogot, abban az esetben is, ha a bíróság egyébként mindkét szülőt egyaránt alkalmasnak tartja a gyermek gondozására, nevelésére. A törvényjavaslat azonban kibővíti a bíróság döntési lehetőségeit azzal, hogy a kiskorú gyermek érdekében olyan megoldást is alkalmazhat a szülői felügyelet gyakorlásának rendezésére, amivel egyik szülő sem szorul ki a gyermek életéből és a gyermeknek sem kell elszakadnia egyik szülőjétől sem - írta a tárca.