Nem igaz, hogy Európa-ellenes lennék - állította dr. Varga Judit

Dr. Varga Judit – az MTI beszámolója szerint – azon véleményének adott hangot, hogy a koronavírus-járvány ellen nem volt képes összehangolt, együttes fellépésre az Európai Unió. Magyarország viszont sikeres volt, miután önállóan cselekedett: kormánya felismerte, hogy a legfontosabb az állampolgárok megvédése, és nem csupán az uniós keretből szerzett be védőoltásokat - jelentette ki.

Úgy gondolja, hogy meg kell ragadni a mostani pillanatot, amikor a magyarok is lehetőséget kaptak arra, hogy mozgassák az EU kereteit. Egyenrangú európai tagállamként Magyarország csaknem húszéves tapasztalata elegendő "muníciót" ad ahhoz, hogy megmondja, milyen lenne egy mindenki érdekét szolgáló Európa: erős, keresztény kontinens, amely vezető szerepet játszik a globális térben.

A miniszter kijelentette, hogy nem szabad szuperállamot építeni, az EU sosem lesz Európai Egyesült Államok. Nem lehet kiszervezni a felelősséget nem kormányzati szervezeteknek (NGO-k), amelyeket soha senki nem választott meg, nem hatalmazott fel önálló politizálásra - vélekedett.

Szerbiát fel kell venni az EU-ba, mert szimbolikus jelentőséggel bír a csatlakozásra váró nyugat-balkáni országok körében - hangoztatta véleményét dr. Varga Judit.

Megjegyezte, hogy őt sokszor Európa-ellenesként jellemzik, pedig ez nem igaz. Azt mondta, hogy valaki akkor áll igazán Európa mellett, ha képes kritikával tekinteni a közösségre.

Kudarcok sora jellemzi az EU-t, a kultúra fogalma pedig hiányzik az európai gondolkodásból - dr. Trócsányi László szerint

Dr. Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője - sokak szerint a köztársasági elnöki poszt várományosa - ezzel kapcsolatban egyebek mellett azon véleményének adott hangot, hogy a bővítés nem könnyű, egyfajta fáradtság tapasztalható. Szerbia csatlakozási céldátuma 2025, egyes kormányok azonban valójában késleltetni akarják a folyamatot - mondta.

Az unió alapítói nem szoktak hozzá ahhoz, hogy felborulhat az általuk megszokott erőegyensúly, paradigmaváltások következhetnek be - vélekedett az igazságügyi miniszter.

Dr. Trócsányi László szerint az EU-nak 2004 óta nem volt nagy sikeres projektje. Kudarcok sora jellemezte a közösséget - mondta, megemlítve a pénzügyi krízist, a migrációs válságot, a britek kilépését (Brexit) és a koronavírus-járvány kezelését. Pedig az unió a sikertörténetekhez szokott hozzá - jegyezte meg.

Hozzátette: Európa rossz hangulatát próbálják "rákenni" egyesekre, például Magyarországra.

Az EP-képviselő azt is mondta, hogy szerinte az EU a centralizáció irányába halad. Magyarország (a magyar kormány)viszont úgy gondolja, hogy Európában nincsen centrum, mert mindenki a középpontban található - jelentette ki.

Problémaként említette, hogy a kultúra fogalma hiányzik az európai gondolkodásból. Minden országnak van nemzeti kultúrája, és szeretne ragaszkodni ezen gyökerekhez - hangoztatta. Közölte: nagy jelentőséget tulajdonít a nemzeti identitás megőrzésének.

Dr. Trócsányi László úgy fogalmazott, hogy Európa két felét csupán jogilag egyesítették: a nyugati államok még mindig nem tekintik egyenrangúaknak a keletieket. Pedig tiszteletnek kellene öveznie a különböző álláspontokat, "ideológiai misszionáriusokra" nincsen szükség - jelentette ki.