A tag felesége munkaviszony keretében látja el a pénzügyi feladatokat (számlázás, utalás, levelezés, kapcsolattartás stb.) otthonról (ami egyben a vállalkozás székhelye is), amihez nélkülözhetetlen az internetkapcsolat. A tag nevére szóló áramszámla megosztás után, kiadási pénztárbizonylat alapján elszámolható?

Az Adózóna olvasójának kérdéseire Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Ha a munkavállaló részére fizeti az internet-szolgáltatás költségét a munkáltató, akkor nem keletkezik bevétele a magánszemélynek, mert a magáncélú használat is a munkavégzés körében valósul meg, nem különíthető el a kettő egymástól. Az internethasználat számlája a munkáltató cég nevére van kiállítva ebben az esetben.

Akkor, ha a számla a munkavállaló nevére szól, azaz ő kötött szerződést az internetet biztosító vállalkozással, a dolgozónak bevétele keletkezik az internet-díj megtérítéséből, de a kifizetett díj elismert költség, tehát jövedelem nem keletkezik.

Az egyszeri díjra és a havi díjra is ezek a szabályok vonatkoznak. A magáncélú használatot nem kell külön venni ebben az esetben sem.

Az áramszámla leírt módon történő megosztását és térítését a szakértő nem javaslja, csak vitára ad okot az adóhatósággal.