Az október 20-án közzétett, 1358 elemet tartalmazó listán most először szerepelnek a közösségi média hivatalos oldalai, valamint okoseszköz-applikációk.

A közleménből egyebek mellett megtudhatjuk,: az Állami Internet Információs Hivatal szóvivője azt közölte, hogy "a Központi Pártbizottság, Xi Jinping elvtárssal az élen, nagy jelentőséget tulajdonít az internetes tartalom építésének, és a 19. pártkongresszus jelentése kifejezetten fontos intézkedéseket tesz az internetes tartalom építésének megerősítésére... Az Állami Internet Információs Hivatal alaposan tanulmányozza és végrehajtja a Xi Jinping főtitkár fontos beszédének fontos utasításait és a párt központi bizottságának döntését".

A közlemény szerint azokat a hírközlőket, akik a listán kívüli forrásból vesznek át híranyagot, büntetésben részesítik. Hozzátették továbbá: a hatóság a listát folyamatosan felülvizsgálja, és bármikor eltávolíthat vagy hozzáadhat hírszolgáltatókat.

Kínában, ahol az olyan, külföldi internetes platformok, mint a Facebook, a Twitter vagy a Google nem érhetőek el a felhasználók számára, és jelentősen korlátozzák a hozzáférést a külföldi sajtóorgánumok oldalaihoz is, a hatóságok az utóbbi időben a belföldi internetes tartalmak „megtisztítására” helyezték át a hangsúlyt.

Szeptember közepén a kiberhatóság - miként erre az MTI emlékeztet - új iránymutatást adott ki arra vonatkozóan, hogy az internetes platformoknak ki kell iktatniuk az „egészségtelennek” ítélt tartalmakat. Az iránymutatás szerint az internetes portáloknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a felületeiken közzétett tartalmakért, beleértve a felhasználók által megosztott bejegyzéseket is.

A kínai hatóságok az utóbbi időben a társadalomra nézve károsnak ítélt témák közé kezdtek sorolni több, nem politikai jellegű tartalmat, egyebek mellett a tőzsdei elemzéseket és az ismert emberekről szóló pletykákat – írta egy szeptemberi cikkében a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A tőzsdei elemzések esetében elsősorban olyan internetes kommentátorok tevékenységét igyekeznek visszaszorítani, akik az interneten közzétett bejegyzések segítségével próbálják befolyásolni a tőzsdei árfolyamok alakulását.

A Tencent kínai technológiai óriáscég az útmutatás alapján több ezer független pénzügyi híroldalt számolt fel, és több mint 20 ezer bejegyzést törölt az általa működtetett, Kínában népszerű WeChat nevű közösségi médiaplatformról.

A Kínai Kibertér Felügyelet (Cyberspace Administration of China, CAC) hivatalos internetes oldalán közzétett közlemény eredeti változata ide kattintva olvasható.

(Címfoto: a Kínai Kibertér Felügyelet - Cyberspace Administration of China, CAC - internetes honlapjának főoldala