Zang Tiewei

Az ügyészek vizsgálnak és döntenek

A családi nevelés előmozdításáról szóló törvénytervezet szerint a gyámokat megrovásban részesítik és családi nevelési tanácsadó programokon való részvételre kötelezik, ha az ügyészek nagyon rossz vagy bűnözői magatartást tapasztalnak a gondozásuk alatt álló gyermekeknél - jelentette Pekingből a Reuters hírügynökség október 19-én.

"Sok oka van annak, hogy a serdülők rosszul viselkednek, és a családi nevelés hiánya vagy nem megfelelő volta a fő ok" - mondta Zang Tiewei, az Országos Népi Kongresszus (NPC) parlamentje alatt működő Törvényhozási Bizottság szóvivője.

A családi nevelés előmozdításáról szóló törvénytervezet, amelyet az NPC Állandó Bizottságának e heti ülésén vizsgálnak felül, arra is ösztönzi a szülőket, hogy szervezzenek időt gyermekeiknek a pihenésre, játékra és testmozgásra.

Szigorú "atyai kézzel" az internetes "szellemi ópium ellen"

Peking idén határozottabb "atyai kézzel" lépett fel, kezdve a fiatalok online játékoktól való függőségének kezelésétől - amelyet a "szellemi ópium" egyik formájának tartanak - egészen az internetes hírességek "vak" imádatának visszaszorításáig.

Az elmúlt hónapokban - emlékeztet a Reuters - az oktatási minisztérium korlátozta a kiskorúak játékidejét, és csak pénteken, szombaton és vasárnap engedélyezte, hogy egy órán át online játékokkal játszhassanak.

A túlterhelt gyermekek súlyos tanulmányi terhei miatt aggódva a házi feladatokat is visszaszorította, és megtiltotta a hétvégi és szünidei korrepetálást a főbb tantárgyakból.

Meg kell akadályozni a férfi serdülők feminizálódását

Ugyanakkor Kína arra ösztönzi a fiatal kínai férfiakat, hogy legyenek kevésbé "nőiesek" és inkább "férfiasak".

A decemberben kiadott "Javaslat a férfi serdülők feminizálódásának megakadályozására" című dokumentumban az oktatási minisztérium arra ösztönözte az iskolákat, hogy támogassák az iskolai sportokat, például a futballt.