Dr. Somsssich Réka

A podcastok formájában való ismeretterjesztéssel az a célunk, hogy könnyen hozzáférhető formában, akár az autóban vezetve vagy reggeli futás közben, feldolgozottan kapják meg hallgatóink azokat az információkat, amelyeket helyben és naprakészen szereznek kollégáink a két nagy európai bírói fórumról – mondta dr. Somssich Réka.

A Magyar Jogász Egylet nemzetközi jogi és európai jogi szakosztályának elnöke hozzátette: a tájékoztatás első kézből történik, amit olyan kint dolgozó magyar kollégák garantálnak, akiknek közeli rálátása van a két bíróság működésére.


Dr. Kajtár Gábor

Dr. Lehóczki Balázs az uniós csatlakozás óta a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság sajtóosztályának magyar referense, a Magyar Nyelvű Európai Bírósági Hírlevél szerkesztője; dr. Pap Dániel pedig immár harmadik éve dolgozik referensként az Emberi Jogok Európai Bíróságánál, így közvetlenül kíséri figyelemmel az ottani ügyeket, ő kalauzolja majd a hallgatókat a strasbourgi ügyek útvesztőiben – tette hozzá.
Persze nem kizárólag magyar ügyekről tájékozódhatunk a podcastokban. Kajtár Gábor, az Egylet nemzetközi jogi szakágának vezetője elmondta, hogy egyik bíróság esetében sem csak a magyar vonatkozású ügyek relevánsak – noha különösen fontosak, hiszen közvetlen visszacsatolást jelenthetnek –, viszont mindkét fórum

Dr. Lehóczki Balázs

ítéletei „erga omnes” hatályúak. A podcastokban ezért olyan folyamatban lévő ügyekre próbáljuk felhívni a figyelmet – folytatta –, amelyek az adott uniós jogterület, vagy egyezményes alapjog tekintetében olyan új megközelítést vagy

nézőpontot tükröznek, amely a tagállami jogalkalmazás számára fontos lehet. A podcast például felhívja egy adójogász figyelmét egy új adójogi esetre, amelynek a kapott információ alapján már maga is tüzetesen utána tud nézni – fogalmazott Kajtár Gábor.

A podcastok keddenként kerülnek fel az internetre. Az egyik héten a strasbourgi, míg

Dr. Pap Dániel

másikon a luxembourgi bíróság jelentkezik, vagyis az egyes bírói fórumok kéthetes intervallumokban adnak majd hírt magukról – fűzte hozzá Kajtár Gábor. Elsősorban azt várjuk a műfajtól, hogy a könnyű hozzáférhetőség és befogadhatóság miatt a hallgatók majd rászoknak a podcastokra, és ezáltal arra, hogy folyamatosan képben legyenek a két nagy európai bíróság főbb döntéseiről. Mindezt szakmai támogatásnak is szánjuk, nem utolsó sorban azzal a szándékkal, hogy népszerűsítsük az uniós jog és a nemzetközi jog jelentőségét – egészítette ki Somssich Réka.

A podcastok október 12-től heti rendszerességgel hallhatók a Magyar Jogász Egylet honlapján.