Hunyadné Szűts Veronika

Az Adózóna olvasójának kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Magánszemély saját tulajdonú (zárt végű lízinget és a hozzátartozó kocsiját is ideértve) gépkocsijának használata után kaphat csak költségtérítést útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján, másik vállalkozás tulajdonában lévő vagy általa bérelt jármű után nem.

A munkáltató köteles megtéríteni a dolgozónak azt a költségét, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 51. § (2) bekezdése]. Ilyen, a munkaviszony teljesítésével kapcsolatban indokoltan felmerülő költség a munkába járással kapcsolatos utazás is, amelynek költségtérítését a 39/2010 kormányrendelet szabályozza. Hogy ennek megfelel-e a tulajdonos munkába járása, azt a rendelet alapján lehet megállapítani, illetőleg kérdés a tulajdonos jogállása is, a munkába járás térítése ugyanis csak a munkaviszonyban állókra vonatkozik.

Üzleti utak (kiküldetés) esetére a megoldás az lehet, ha A társaság bérbe adja időnként az általa is bérelt autót B társaságnak – ha ezt saját bérleti szerződése megengedi –, amikor azt kiküldetési rendelvény alapján a tulajdonos valóban üzleti utakra használja.