Elsősorban nem az informatikai rendszereket törik fel, hanem a megtévesztésen alapuló csalások jellemzőek. Mindeközben a kártyás visszaéléseknél nem igazán látni jelentős változásokat forgalomarányosan – írta a Portfolio.

Tavasz végén, nyár elején több adathalász esetről számolt be az OTP (amely sok mutató szerint legnagyobb bankként sokszor elsődleges célpont a csalóknak) a direkt ebből a célból kialakított figyelmeztetéseket tartalmazó oldalán, és múlt héten is egy sms-alapú adathalász próbálkozásról adtak ki figyelmeztetést.

Az MNB negyedévente közzétett adataiból az látszik, hogy bár a korábbi években is hullámszerűen fordultak elő az elektronikus pénzforgalomban sikeres csalások, amikor egy-egy negyedévben az egymilliárd forintot is kitették a sikeresen végrehajtott csalások, az elmúlt bő egy évben – még ha a bázis alacsonynak is mondható - a jelek szerint aktívabbak és sikeresebbek voltak a csalók.

Az MNB a legfrissebb, az idei első negyedévre vonatkozó adatainak közléskor kiadott közleményében megjegyzi, hogy "az elektronikus pénzforgalomban bekövetkezett sikeres visszaélések száma és értéke is jelentősebb mértékben nőtt a megelőző év azonos időszakához képest, azonban még mindig nagyon alacsony szinten áll. A 331 sikeres visszaélés és az 579 millió forintos kár továbbra is elhanyagolható a forgalomhoz képest". A csalások legnagyobb részét az internetes csatornán keresztül hajtották végre, 337,6 millió forint értékben, ügyfélterminálon keresztül pedig közel 194,7 millió forint értékben.

Arról, hogy milyen széles a csalási módszerek spektruma, valamint hogy a bankok milyen biztonsági lépésekkel védekeznek, bővebben ide kattintva olvasható.