Öt népszavazási kérdést adnak be a Nemzeti Választási Hivatalnál a Pegasus-botránnyal kapcsolatban, amely megfogalmazásukban „az elmúlt évtizedek egyik legkomolyabb politikai botránya”.

Szigorítani akarják a jelenlegi lehallgatás-engedélyezés eljárásrendjét

A kérdések arra irányulnak, hogy hogyan lehetne szigorítani a jelenlegi eljárásrendet. Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter a kellő képpen indokolt telefon lehallgatásokat törvényesen jóváhagyni hivatott kormánytag „azért mondhatja azt, hogy ő mindent a szabályoknak megfelelően csinált, mert Magyarországon a leglazább a szabályozás. Ezek a szabályok rosszak. Mi például független bírói szervezetek kezébe adnánk az engedélyezés jogát” – mondta Hajnal Miklós.

A Momentum népszavazási kérdései

    1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?

    2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?

    3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?

    4. Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?

    5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegazus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre.