Keszthelyi Nikoletta

A nem biztonságos termékeket terítő, jellemzően külföldi webáruházak a továbbiakban nem játszhatják ki a hatóságokat egy közvetítő beiktatásával – tájékoztatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fogyasztóvédelmi Portálja.

Az online kereskedelemben egyre nagyobb szerephez jutnak a logisztikai szolgáltatók (a nemzetközi gyakorlatban fulfillment house). Elsődleges funkciójuk a termék tárolása, amire azért lehet szükség, mert a webáruházak egy része nem rendelkezik raktározási lehetőséggel. Főként tengeren túli rendeléseknél az online vásárolt árucikket egyenesen a logisztikai központba szállíthatják, ahol készletezik, polcokon vagy raklapokon tárolják. Majd a webáruházba érkező megrendeléseket összekészítik, csomagolják, és eljuttatják a vásárlókhoz. Ezen felül egyedi megállapodások alapján további szolgáltatásokat – pl. számlázást – is vállalhatnak. Logisztikai szolgáltatónak csak az minősül, aki a raktározás, csomagolás, címzés és feladás közül legalább kétféle szolgáltatást kínál.

A piacfelügyeleti hatóságok eddig csak a gyártóval, az importőrrel, a meghatalmazott képviselővel vagy a forgalmazóval szemben rendelkeztek hatáskörrel. Gyakran előfordul azonban, hogy egyedül a logisztikai szolgáltatót érik el. A jelenleg lényegében raktárként funkcionáló szolgáltatóval szemben eddig érdemben nem léphettek fel, így nem tudták kinek megtiltani a kockázatos áruk forgalmazását. Egyes cégek a logisztikai szolgáltatók révén akár visszaélésszerűen is el tudták árasztani az uniós piacot veszélyes termékekkel, vagy legalábbis meg tudták kerülni a piacfelügyeleti ellenőrzési rendszert.

Az új előírások szerint azonban minden piacfelügyeleti hatóságnak lehetősége lesz az Európai Unióban letelepedett bármely logisztikai szolgáltatóval szemben eljárnia akkor, ha a gyártó, importőr vagy meghatalmazott képviselő nem érhető el. A szabályozás nem terjed ki a postai és csomagkézbesítési, árufuvarozási szolgáltatásokra. Bár a logisztikai szolgáltatók csak más megoldás híján kötelezhetők, de a többi gazdasági szereplőhöz hasonlóan már rajtuk is számon kérhető a termékbiztonsági előírások betartása.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Az új szabályozásnak köszönhetően senki nem bújhat ki a felelősség alól veszélyes termék árusítása esetén. A hatóságok július közepétől még eredményesebben tudnak fellépni a magyar és európai fogyasztók biztonsága érdekében.”