John G. Roberts Jr.

Az amerikai legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kaliforniai főügyészi hivatal azon irányelvét, amely előírja a nonprofit szervezeteknek, hogy nyilvánosságra hozzák a nagyobb adományozók nevét és címét.

A közzétételi követelmény "széles körű terhet ró az adományozók társulási jogaira" - írta John G. Roberts Jr. főbíró a többségi véleményben.

"Amikor az egyesülési szabadságról van szó, az Első Alkotmánymódosítás védelme nem csak az egyén azon képességének tényleges korlátozása esetén lép életbe, hogy másokkal közös célok érdekében egyesüljön" - írta Roberts. "Elég az egyesülésre gyakorolt visszatartó hatás kockázata".

Rick Hasen, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem jogi karának professzora a Választási jog blogján azt írta, hogy a döntés megnehezíti a kampányok nyilvánosságra hozatalára vonatkozó szabályok fenntartását.

Roberts véleményéhez a bíróság többi konzervatív bírája teljes egészében vagy nagyrészt csatlakozott: Brett M. Kavanaugh, Amy Coney Barrett, Neil M. Gorsuch, Clarence Thomas és Samuel A. Alito Jr.

John G. Roberts Jr. szerint Kaliforniának fontos érdeke, hogy megakadályozza a jótékonysági szervezetek visszaéléseit, de "drámai eltérés" van ezen érdek és az adományozók közzétételére vonatkozó politika között.

"Kalifornia évente több tízezer jótékonysági szervezetből származó érzékeny adományozói információkra vet hálót, annak ellenére, hogy ezek az információk csak a benyújtott panaszokkal kapcsolatos ügyek kis részében lesznek relevánsak" - mondta Roberts.

Roberts szerint az állam elmulasztotta mérlegelni a "válogatás nélküli előzetes nyilvánosságra hozatal" alternatíváit.

A sok egyéb érdekes részletkérdést taglaló ABA Journal eredeti cikke ide kattintva olvasható.