Rosario Silva de Lapuerta

Az uniós bíróság tavaly áprilisban elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését - emlékeztet átfogó elemzésében a Szabad Európa cikke. A kormány ezután fordult az alkotmánybírósághoz, kérve annak állásfoglalását arról, vajon az uniós bíróság jogosult-e olyan előzetes intézkedések elrendelésére, amilyeneket Lengyelországgal szemben hozott.

Az alkotmánybíróság ítéletében most úgy fogalmazott, hogy a lengyel bírók

"nem válnak az Európai Unió bíráivá a közösségi jogszabályok alkalmazása során",

emellett hangsúlyozta, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája az egyetlen, amely szankcionálási jogkörrel bír a lengyel igazságszolgáltatásban.

Az alkotmánybíróság ülésével szinte egy időben Rosario Silva de Lapuerta, a luxemburgi székhelyű uniós bíróság alelnöke ismertette az uniós bíróság határozatát, amellyel

az EU ismét felszólította Lengyelországot, hogy "azonnal függessze fel" a lengyel fegyelmi kamara által elfogadott döntések alkalmazását, mivel úgy ítélte meg, hogy a kamara "függetlensége és pártatlansága nem szavatolt".

Az uniós bíróság kiadott egy közleményt is, amelyben emlékeztetett arra, hogy később hoz az ügyet érdemben elbíráló ítéletet, továbbá leszögezte, hogy "a jelen rendelkezés nem befolyásolja az alapkereset kérdését".

Adam Bodnar

Adam Bodnar lengyel emberi jogi biztos szerint - hívja fel a figyelmet a Szabad Európa cikke - az alkotmánybírósági döntés újabb lépést jelent afelé, hogy Lengyelország elhagyja az uniós jogot, és de facto leválasztja Lengyelországot az európai jogszerűségről.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, főügyész ugyanakkor "megelégedéssel fogadta az egyetlen lehetséges ítéletet". Mint fogalmazott, "a lengyel alkotmány és a jogszerűség elsőbbséget élvez azokkal a kísérletekkel szemben, hogy megpróbálják politikailag

Zbigniew Ziobro

felhasználni az Európai Unió szerveit annak érdekében, hogy megkíséreljenek beavatkozni tagállamok belügyeibe, ez esetben Lengyelországéba".

A Szabad Európa elemző cikke teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

A nemzeti jog elsőbbsége mellett foglalt állást a lengyel alkotmánybíróság az európai uniós joggal szemben - értékeli a kialakult helyzetet az Euronews. A döntés a kormányzó Jog és Igazságosság párt által indított eljárás eredményeként született. A párt a lengyel jogrendszer reformja, illetve az ezt érő éles uniós kritikák kapcsán tette fel a kérdést az alkotmánybíróságnak, amely úgy döntött, hogy

a nemzeti jogot kell elsődlegesnek kell tekinteni az európai uniós joggal szemben.

Az egyebek mellett

a bírói függetlenséget is korlátozó úgynevezett szájkosártörvénynél nem vették figyelembe az Európai Biztotság ajánlásait,

ezért Brüsszel az Európai Unió Bírósága elé vitte az ügyet. A lengyel vezetés úgy látja, hogy

az Unió nem avatkozhat be ilyen szinten egy nemzet belügyeibe.

A döntés - emlékeztet az Euronews is - nem előzmények nélküli, legutóbb, mint ismeretes, tavaly a német alkotmánybíróság bírálta felül az Európai Unió Bíróságának döntését.

FRISSÍTÉS

Szymon Holownia

Elemző cikkében a hvg.hu idézi Szymon Holownia ellenzéki politikust, aki szerint napi több millió eurót fognak fizetni a „hülyeségük” miatt.

Nem Lengyelország, csak Kaczynski és pártja hagyja el az Európai Uniót

– jelentette ki a legnagyobb ellenzéki párt élére visszatért Donald Tusk volt miniszterelnök („ő a mi csodafegyverünk” – mondta Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter; sokan tőle várják Kaczynski legyőzését 2023-ban) a mostani kormánypárt elnökére utalva.

Donald Tusk

„Napi több millió euró büntetést fogunk fizetni a hülyeségük miatt” – kommentálta Szymon Holownia ellenzéki politikus a lengyel Alkotmánybíróság szerdai döntését, amely szerint az Európai Bíróságnak a lengyel igazságszolgáltatással kapcsolatos ítélete nem érvényes, mert ellentétes az ország alkotmányával.

Címfoto: Az igazságügyi reform ellenzői lengyel és európai uniós zászlókkal tiltakoznak a varsói Legfelsőbb Bíróság épülete előtt, 2018. július 4-én. Foto: Agencija Gazeta/Slawomir Kasinski (Reuters)