Könnyebbé válik a belépés a magáncsőd intézményébe, csökken az adósok terhe és növekszik a megélhetésükre rendelkezésükre álló forrás - mondta a magáncsődről szóló jogszabály módosításának parlamenti vitájában Harrach Péter (KDNP) előterjesztő, miként arról a Portfolio beszámolt.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a jogszabály nem tudja mentesíteni az adóst attól, hogy egy életformaváltással tegye lehetővé otthona megtartását. Elmondta: a módosítás adminisztratív nehézségek megoldását is kínálja, hogy többen vehessék igénybe a magáncsőd intézményét.

Eddig az adós vagyonának 100 százalékát kellett elérnie a tartozásnak ahhoz, hogy az alkalmazható legyen, ezt a változtatás 80 százalékra csökkenti.

További változások:

  • a javaslat a hitelezők számára előírja részletes kimutatás készítését a fennálló tartozásról az adós kérésére,

  • csökken a minimális törlesztőrészlet, mintegy 10 százalékkal, és

  • több marad a jövőben az adós mindennapi kiadásaira: a nála maradó jövedelemhányada mintegy 15 százalékkal emelkedik személyenként.

Harrach Péter elmondta: nehéz élethelyzetben lévő emberek, családok életét befolyásolhatja a változtatás. Olyanokét, akiknek nincs módjuk a felvett hitelük törlesztésére. A módosítás azt célozza, hogy a magánszemélyek kikerüljenek az adósságcsapdából, helyreálljon a fizetőképességük. A hitelezők a jövőben kiszámíthatóbb körülmények között várhatják az adósság megtérítésére, az adós pedig újrakezdheti az életét, miután megszabadult az adósságtól.

Harrach Péter beszámolt arról is, hogy a jogszabály 2015-ös elfogadása óta több mint kétezer csődvédelmi eljárás indult

A vitában Barcza Attila (Fidesz) elmondta: a változtatás célja, hogy az adós és a hitelező felelős együttműködés mentén járuljon hozzá az adósságrendezéshez. A javaslat több olyan módosítást szorgalmaz, amelyek egyszerűsítik az eljárást, hatékonyabbá teszik azt, és csökkentik a terheket.

A politikus kijelentette: a vagyon 80 százalékát kitevő adósságállomány már fizetőképtelenséget jelent, így célszerű a vagyoni korlát leszállítása. A jogintézményt így már nem csak a legnagyobb bajban lévők vehetik igénybe. Az adósok az adminisztratív kötelezettségeiket is eredményesen teljesíthetik a jövőben, és növekszik a náluk maradt jövedelemhányaduk - hangsúlyozta.