A hitelmoratóriumot a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklése érdekében vezették be 2020-ban és 2021. június 30-ig hosszabbították meg. A háztartási hitelek állománya 57 százaléka volt moratóriumban 2020 végén – emlékeztetett a vg.hu.

A megkérdezett háztartások 11 százalékának volt moratóriumban lévő hitele idén áprilisban, a moratóriumban lévő hitelek havi törlesztése a háztartások jövedelmének átlagosan több mint egyharmadát (37 százalékát) tenné ki.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a havi 150 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartások vannak, a hitelmoratórium megszüntetése után a törlesztés jövedelmük 72 százaléka feletti részét emésztené fel.

A hitelmoratóriumban részt vevő háztartások megoszlása a pénzügyi helyzetük alakulása és a havi hiteltörlesztésük családi összes jövedelemhez viszonyított aránya szerint (százalék)

  • Pénzügyi helyzet alakulása Romló Változatlan Javuló
  • Megoszlás 37% 44% 19%
  • Havi törlesztőrészlet aránya 42% 31% 44%

Forrás: GKI felmérés

Riasztó a helyzet, ha a háztartásokat az egy éven belül várható pénzügyi helyzetük alapján vesszük górcső alá. A hitelmoratóriumban részt vevő háztartások 37 százalékának saját véleménye szerint romló, 44 százalékának változatlan, 19 százalékának pedig javuló lesz a pénzügyi helyzete a következő évben. A romló pénzügyi helyzetűek esetében a jelenlegi jövedelmük 42 százalékát tenné ki a hitelek törlesztése.

Hitelmoratóriummal élő háztartások megoszlása településtípusok szerint, a válaszolók pénzügyi helyzetének egy éven belüli várható alakulása alapján (százalék)

  • Településtípus Romló Változatlan Javuló
  • Budapest 44% 37% 19%
  • Megyei jogú város 21% 54% 25%
  • Város 38% 44% 18%
  • Község 43% 48% 9%
  • Országosan 37% 44% 19%

Lakóhely szerinti bontásban eltérés figyelhető meg a hitelmoratóriumot igénybe vevő háztartások között. Míg a megyei jogú városokban élő ilyen háztartások egyötödének várhatóan csökken a jövedelme, a fővárosban élők 44 százaléka, a városi lakosok 21 százaléka számít erre. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a falvak lakói vannak, 43 százalékuk a pénzügyi helyzetének romlására számít, 48 százalékuknak változatlan marad, és csupán 9 százalékuknak javul a helyzete belátható időn belül.

A GKI szerint valójában gondban lesznek a változatlan pénzügyi helyzetről beszámolók is, mivel jelenleg nem törlesztik a hiteleiket. A hitelmoratórium megszüntetése kiszolgáltatott helyzetbe hozza a válság miatt már eleve rossz pénzügyi helyzetben lévő személyeket és háztartásokat. A várhatóan romló pénzügyi helyzetű háztartások aránya alapján a hitelmoratórium megszüntetése után a teljes lakossági hitelállomány 15–20 százaléka válhat problémássá.