Ennek egyik jeleként említette, hogy az utóbbi tíz év legmagasabb, 98,3 százalékos váderedményességi mutatóját produkálták, az ügyek 85,1 százalékában a váddal vagy végindítvánnyal mindenben egyezően állapította meg a felelősséget a bíróság – tájékoztatott az MTI.

Arról beszélt, a most tárgyalt volt az első teljes év, amikor a 2018 közepén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény alkalmazásával működött a vádhatóság.

A legfőbb ügyész hangsúlyozta: a cél az, hogy gyorsabban, kevesebb társadalmi ráfordítás mellet, de a garanciákat megtartva, az anyagi igazságnak megfelelően záruljanak az eljárások.

Dr. Polt Péter örvendetesnek nevezte, hogy a korábbi évekhez hasonlóan tovább csökkent a regisztrált bűncselekmények száma; a 2018-as, 199 ezer 830-as szám 165 ezer 648-ra esett, hozzátéve, a büntetőeljárási szabályok módosulása miatt ugyanakkor jelentősen, több százezerrel nőtt az iratforgalom.

Az eljárásokról szólva a legfőbb ügyész elmondta: az ügyek 73,3 százalékát sikerült eljárásgyorsító intézkedésekkel lezárni. Polt Péter a "jól sikerült jogintézményként" említett büntető végzésre, valamint a gyorsabbá, hatékonyabbá vált ítélkezésre és az előkészítő ülés ügygyorsító voltára hívta fel a figyelmet.

Szólt arról is: 2019-ben 1146 megbízhatósági vizsgálat indítását hagytak jóvá annak tisztázására, "védett személyek eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelességüknek, vagy pedig korruptak esetleg", az eredmények alapján hét büntetőeljárást indítottak.

Dr. Polt Péter kiválónak nevezte az együttműködést az Európai Unióval, hozzátéve, a tárgyévben három igazságügyi ajánlást tett az EU csalás elleni hatósága, de ezekben az ügyekben már nyomozás indult Magyarországon.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész zárszavában megköszönte a támogató kormánypárti felszólalásokat és megerősítette, a magyar ügyészség teljesítménye nemzetközileg is elismert.

Válasz a kritikákra

A kritikákra válaszolva jelzésértékűnek nevezte, hogy a pótmagánvádas eljárások eredményessége szinte megegyezik az ügyészi vádemelés sikerességével. Kiemelte továbbá, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala által ajánlott ügyekben 47 százalékos a vádemelési arány, szemben a 39 százalékos uniós átlaggal. Ez is azt mutatja, hogy nem a magyar ügyészség az, amely nem emel vádat, hiszen a vádemelések szempontjából az élvonalban van - tette hozzá dr. Polt Péter.

A legfőbb ügyész szerint az ügyészség 2019-es beszámolójának tartalma objektív és cáfolhatatlan, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan területek, ahol még ne lehetne fejlődni.

Dr. Polt Péter visszautasította, hogy az ügyészség válogatna az ügyek között. Úgy fogalmazott, az ügyészség olyan fogaskerék, amely nélkül nem létezik jogbiztonság, feladatait és kötelezettségeit pedig 2019-ben is teljesítette.

A legfőbb ügyész országgyűlési beszámolója az ügyészség 2019. évi tevékenységéről teljes terjedelemben itt olvasható.