Harangzúgás, kolompolás, és madárcsicsergés – ezek a zajok mostantól a kulturális örökség részét képezik Franciaországban. A traktor brummogása, a tücsök ciripelése, a békák kuruttyolása, de még a tehénlepény szaga is törvényi védelem alá került – írta a hirado.hu.

„A fák ágainak és leveleinek sustorgása, az állatok kiáltásainak egyvelege - ezek együtt alkotják a vidék zenéjét" – a szenátus kulturális bizottságának elnöke szerint ez is indokolja, hogy a törvény erejével védjék a vidéki élethez szervesen kapcsolódó szagokat és zajokat.

A szenátus által egyhangúan elfogadott javaslat nem titkolt célja volt az is, hogy elejét vegyék az elmúlt években egyre gyakoribb, és nem ritkán komédiába fulladó pereknek, amelyeket a „gyüttment” új vidékieknek csúfolt városi lakosok indítottak a francia gazdák ellen. Ezek, a vidékre csak nyaralni járó emberek ugyanis nem ritkán a bíróság beavatkozását kérték, ha szomszédjaik állatai megzavarták a pihenésüket, vagy a szél épp' a hétvégi házuk felé fújta a trágyázott mezők szagát. Egész Franciaországot megmozgatta az a per, amit egy nagyvárosból leköltözött pár indított újdonsült szomszédjuk, és annak Maurice nevű kakasa ellen.

A friss nyugdíjasok nehezményezték, hogy a kakas túl sokszor és túl hangosan kukorékolt. A vitából végül a gall kakas került ki győztesen, az eset pedig útjára indított egy nemzeti összefogást a vidék hangulatának megőrzéséért.

Hasonló eset történt 2019-ben, amikor egy nőt jelentett fel a városból leköltözött szomszédja, kacsáinak folytonos hápogás miatt. A bíróság itt is a tollas kétlábúaknak kedvezett, és kimondta: azoknak, akik úgy döntenek, hogy a nagyvárosok zakatolását a vidék csendjére cserélik, meg kell tanulniuk együtt élni az ezzel járó esetleges kellemetlenségekkel is.