Stefan Löfven

A csatlakozási szándékot nemrég Mikael Damberg svéd belügyminiszter jelentette be - hívta fel a figyelmet a hírre a Mandiner.hu . A skandináv ország sokáig vonakodott csatlakozástól, mivel sem a jelenlegi, sem az előző kormány nem látta úgy, hogy előny származna az uniós szintű együttműködésből e téren.

Stockholm eddigi álláspontja szerint az Európai Ügyészséghez (és EPPO magyar nyelvű ismertető) való csatlakozás az ország szuverenitásának túlzott mértékű átadását jelentené, illetve a nemzeti szinten működő ügyészi szervezetet elegendőnek tartották a felmerülő feladatok kezelésére. Ezt írta felül Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfő 2019. áprilisi bejelentése arról, hogy vizsgálni kezdik az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lehetőségét. A feltételek áttekintésével egy (a svéd jogalkotási folyamatban szokásos) úgynevezett vizsgálóbizottságot bízott meg a kormány, amely a napokban nyújtotta be.

A jelentés megállapítja, hogy

a svéd szabályozás alapvetően összhangban van a vonatkozó uniós tanácsi rendelettel, azonban egyes hatályos szabályok módosításán túl szükséges egy új törvény és egy új kormányrendelet megalkotása annak érdekében, hogy az EPPO ügyészeinek eljárási jogosultságait, illetve az információkhoz való hozzáférésük biztosítsák.

A kormányzat azt követően módosította álláspontját 2019 áprilisában, hogy márciusban

a konzervatív ellenzéki Mérsékeltek és Kereszténydemokraták is alapvetően megváltoztatták véleményüket a kérdés kapcsán az EU-beli rendőrségi együttműködés, a terrorizmus- és a határon átnyúló, szervezett bűnözés elleni fellépés szükségességére hivatkozva.
Mikael Damberg

Közben az egyre erősödő európai jogállamisági vitában

a magyar és a lengyel kormányra irányuló kritikáknak is állandó eleme volt, hogy Magyarország kimarad az EPPO-ból. Valószínűleg ez a körülmény is szerepet játszhatott az elutasító svéd álláspont megváltozásában.

Damberg belügyminiszter is jelezte korábban, hogy az EPPO operatív működésének megkezdése kiváló alkalmat nyújthat majd a svéd kormányzati pozíció felülvizsgálatára, azonban az EPPO mandátumának a terrorizmus elleni fellépésre irányuló kibővítését elutasította – olvasható a cikkben.

A most közzétett jelentésben foglalt ajánlás értelmében a jogszabálycsomag 2022. március 1-jén lépne hatályba.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Az Európai Ügyészség körüli fejleményekkel korábban több közleményünkben foglalkoztunk. Azzal a kérdéssel is, hogy vajon miért nem csatlakozik a magyar kormány az Európai Ügyészséghez. E közlemények közül a fontosabbak:

Az Európai Ügyészségről készített rövid video-ismertető ide kattintva nézhető meg.